Benno Elbs: Važno je dignuti glas protiv mržnje

Biskup Benno Elbs je u intervjuu za „Vorarlberger Nachrichten“ objavljenom u ponedjeljak 4. ožujka 2024. istaknuo da Katolička Crkva mora zauzeti jasan stav prema ljudskom dostojanstvu i ljudskim pravima, jer bez toga ne bi bilo mirnog suživota u slobodnoj državi, izvijestio je Vatican News.

Biskup Feldkircha u Austriji smatra da je „ispravno podići svoj glas gdje god je demokratski suživot u opasnosti i gdje mržnja prijeti trovanjem ljudskih srca“, objasnio je. Povod intervjuu bila je nedavna zajednička izjava njemačkih katoličkih biskupa s jasnim razgraničenjem od desnog ekstremizma i etničkih podjela. Desničarske ekstremističke stranke i one koje se šire na rubovima te ideologije ne mogu biti mjesto političkog djelovanja za kršćane i ne mogu biti birane, rečeno je u jasnoj opoziciji njemačkoj stranci AfD i sličnima.

Austrijska biskupska konferencija sastaje se uskoro na svoje proljetno redovito zasjedanje. Na četverodnevnim konzultacijama katoličkih biskupa bit će riječi i o aktualnoj društvenoj i crkvenoj situaciji u Austriji.

Prema riječima biskupa Elbsa, on također dijeli sadržaj deklaracije njemačkih biskupa te također smatra „rasizam, antisemitizam i isključivanje manjina nespojivim s kršćanskim pogledom na Boga i čovječanstvo“. Deklaracija se mora promatrati u kontekstu unutarnje političke situacije u Njemačkoj, „gdje su antisemitski i antidemokratski incidenti u posljednje vrijeme sve češći, a politička klima prijeti promjenom na gore.“ Njemački ured za zaštitu ustava svrstao je AfD u barem djelomično desničarske ekstremiste i stalno ih prati.

A s obzirom na korizmu je – „donekle oštro“ – rekao: „Odricanje od alkohola i slatkiša nije velika umjetnost. Kako bi bilo da se suzdržavate od vrijeđanja, ismijavanja i uvreda dosljedno i na dulje vrijeme? Naš svijet bi brzo postao malo pravedniji, humaniji i pogodniji za život.“

Austrijski biskupi jasno se pozicioniraju

Austrijska biskupska konferencija također se – uvijek iznova – jasno pozicionira protiv antisemitizma i ekstremizma u društvu, posljednji put u jesen 2023., rekao je Elbs i nastavio: „Što se tiče odnosa Crkve i političkih stranaka, pokušavam pronaći dobru osnovu za razgovor s predstavnicima svih stranaka. Zahvalan sam na vrlo konstruktivnoj razmjeni koju u Vorarlbergu održavam sa svim strankama zastupljenim u državnom parlamentu.“

„Politički“ u izvornom smislu riječi znači biti aktivno i konstruktivno uključen u oblikovanje suživota društva ili države, rekao je biskup: „To uključuje pitanja kao što su: Kome je stalo do siromašnih i marginaliziranih? Kako je pravda moguća? Kako se individualna sloboda i opće dobro mogu jednako zaštititi?“. Kršćani mogu puno pridonijeti uspjehu suživota. Zahvalan je svima „koji žive svoje kršćanstvo u ovom izvornom smislu ‘političkog’ i čine puno dobra: u bolničkom pastoralu, u društvenim krugovima, u vjeronauku, u brizi za ljude u kriznim situacijama i još mnogo, mnogo više“. Gledajući ovako Biblija je „vrlo politička, ali nije stranačka knjiga“.

Za pluralno, uključivo društvo

Biskup Feldkircha citirao je papu Franju: „Ako se politika vodi s temeljnim poštivanjem života, slobode i dostojanstva ljudskog bića, ona doista može postati izvrstan oblik milosrđa.“ To zapravo sve govori: „Radi se o poštivanju života, slobode i nepovredivog dostojanstva svakog ljudskog bića. A radi se o milosrđu, koje je protu-program svim oblicima ugnjetavanja i ekstremizma“, rekao je biskup Elbs: „Ako je političko djelovanje animirano i nadahnuto ovim stavom, onda mislim da daje vrlo značajan doprinos izgradnji pluralnog društva u kojem svaka osoba nalazi svoje mjesto.“

Svaki oblik polarizacije je, međutim, plodno tlo za mržnju, obezvrjeđivanje i nasilje. Stoga su potrebni stavovi i postupci koji jačaju suradnju. „Priđimo jedni prema drugima, ali ne napadajmo jedni druge. Ostavimo vlastitu zonu komfora. Tražimo dijalog jedni s drugima“, apelirao je biskup, izvijestio je (vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.