Bertram Meier poziva na otvoren govor o sumnjama u vjeri

Prema mišljenju biskupa Bertrama Meiera iz Augsburga, vjera i sumnja se međusobno ne isključuju. “Sumnje su duhovne boli rasta kako bi se vjera ojačala”, kaže – i poziva na transparentnije postupanje s tim.

Augsburški biskup Bertram Meier zalaže se za otvoreno suočavanje sa sumnjama. “Nevjerojatno je koliko nam je teško govoriti o sumnjama”, piše Meier u nedavnoj pastoralnoj poruci s pogledom na krizu u Katoličkoj crkvi. “Mučne sumnje” među vjernicima često su potisnute. “S jedne strane, priznanje sumnje moglo bi se protumačiti kao znak slabosti, s druge strane, o sumnjama se jedva govori čak i u razgovoru s rodbinom i prijateljima, jer bi ih to moglo zbuniti ili čak narušiti njihovu vjeru.” No, Meier savjetuje: “Borimo se sa svojim sumnjama transparentno i dosljedno! Svatko tko vjeruje može i sumnjati.”

Međutim, biskup naglašava da treba biti jasno što je istinska sumnja. “Sumnja znači nešto drugo od skepticizma – svjesna odluka da se iz temelja preispita sve što mi se nađe pred očima.” Sumnja se također razlikuje od nevjere, tj. stava da se ne želi vjerovati u Boga. “Nevjera je čin volje, a ne poteškoća u razumijevanju. Vjera i sumnja se međusobno ne isključuju, ali vjera i nevjera jesu.” 

Sumnje čak i pripadaju vjerovanju, nastavio je Meier. “Sumnja je duhovna rastuća muka da se učvrsti vjera.” Jer Bog nije načelo, već onaj s druge strane s kojim se moramo suočiti. “Otvaranje Bogu već zahtijeva čin povjerenja”. Crkvi će se u budućnosti mnogo toga oduzeti, dodaje biskup: novac, osoblje, nekretnine, posebna prava. Mračne crkve najavljuju teška vremena. Može biti neugodno, rekao je biskup. “Pa i ako moramo stegnuti remen, postoji jedna stvar od koje ne smijemo odustati: nepokolebljivo povjerenje u Boga. To nas čini otpornima na krize.”

Vjera je uvijek rizik, jer Bog nije načelo, već osoba i onaj s druge strane s kojim se valja suočiti. “Otvaranje Bogu već zahtijeva čin povjerenja”, piše Meier. Vjera “nije vjera bez dokaza, već povjerenje bez rezerve” (kna; ika; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom ovdje ili našu Fb stranicu klikom ovdje.