Bertram Meier poziva na izbjegavanje ekstremnih stavova na svjetskoj Sinodi

Augsburški biskup Bertram Meier upozorio je na izbjegavanje ekstremnih stavova na skupštini svjetske Sinode koja se trenutno održava u Vatikanu. “Posebno kada je u pitanju obnova Crkve ili se raspravlja o smjeru kojim bi Crkva trebala ići u budućnosti, prava mjera je od velike važnosti”, kazao je u propovijedi biskup Meier u nedjelju 22. listopada na misi u crkvi Campo Santo Teutonico u Vatikanu.

“Kršćani koji s pravom osuđuju i bore se protiv nepravde mogu postati i fanatici”, rekao je biskup, upozoravajući na “šovinizam istine”. Kršćani ne bi trebali jedni drugima nametati istinu, nego bi trebali jedni drugima pomoći “u plaštu istine”.

Meier je pozvao na put “radikalne sredine” koja ne znači prosječnost, već uključuje suprotnosti i odlučna je držati se bitnoga. Naglasio je da ljudi mogu mnogo toga zamisliti kako bi stvorili smislenu budućnost za zajednice i biskupije. Pritom, međutim, mora biti jasno: “Mi nismo ‘crkveni limari’ koji grade Božju kuću prema svojim nacrtima. Čovjek misli, a Bog upravlja (Der Mensch denkt, und Gott lenkt.).”

U dosadašnjim raspravama Svjetske sinode također je bilo napetosti i kontroverzi, ali su se uvijek pristojno rješavale, rekao je Meier. I sam je naučio da se geografija Crkve mijenja i da se umanjuje središnjost europske Crkve. “U mreži svjetske Crkve, Crkva u Njemačkoj je mali čvor koji se uzima u obzir”, naglasio je. “Naša odgovornost je da se uključimo i ostanemo ujedinjeni.”

Gotovo tri tjedna više od 300 članova opće skupštine svjetske Sinode u Vatikanu raspravlja o Crkvi budućnosti. Meier je povremeno bio odsutan zbog korona infekcije. Posljednji tjedan razmatranja počinje u ponedjeljak. Svjetska sinoda će 29. listopada završiti misnim slavljem. Skupština bi trebala ponovno raspravljati u Vatikanu u listopadu 2024. godine (kna; vatican news; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.