Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije

„Bezgrešno začeće” – molim? Je li ovo svetkovina da je Djevica Marija čudesno zatrudnjela i začela Isusa? Ne. Često se zamjenjuje s doktrinom o Marijinu začeću Isusa po Duhu Svetom, no radi se o dvjema različitim događajima. Razlog je tradicionalna ideja da seksualnost uvijek prati „oskvrnjenost”. Puni naziv današnje katoličke svetkovine je jasniji, ali i prilično dugačak: „Marija, Majka Božja, bez istočnoga grijeha začeta”. Stalni datum ove svetkovine izveden je iz starijeg blagdana „Rođenja Blažene Djevice Marije” koji se slavi devet mjeseci kasnije – 8. rujna.

Bezgrešno začeće BDM slavi se kao blagdan u Istočnoj Crkvi od osmog stoljeća. Anselmo Canterburyjski uveo ga je na Zapadu oko 1100. godine. Otprilike 400 godina kasnije papa Siksto IV. taj je dan uzdigao u status svetkovine.

Nakon brojnih teoloških rasprava od srednjeg vijeka oglasio se papa Pio IX. godine 1854. dogmom o Bezgrešnom začeću BDM: „Posebnom milošću i povlasticom svemogućeg Boga, zbog predviđenih zasluga Isusa Krista, Spasitelja ljudskog roda, blažena Djevica Marija bila je izuzeta od svake ljage istočnoga grijeha”. U svakodnevnom životu vjernika ovaj dan je dobio posebno značenje zbog marijanskog ukazanja u Lourdesu: tu se kaže da se djevojci sa sela Bernadette Soubirous 1858. godine ukazala Marija i objavila se kao „Bezgrješno začeće” (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.