Biblija prošle godine prvi put prevedena na najmanje 16 novih jezika

Kompletna Biblija je prošle godine prvi put prevedena na najmanje 16 novih jezika. Prema Svjetskom udruženju biblijskih društava (United Bible Societies, UBS) potpuni tekst Starog i Novog zavjeta sada je dostupan na 743 jezika, izvijestila je 4. travnja KNA.

Knjiga nad knjigama neprestano se iznova prevodi, također na jezike na kojima kršćansko Sveto pismo prije nije bilo dostupno. Nova statistika pruža informacije o najnovijim prijevodima i brojkama diljem svijeta, a novi dodaci uključuju, na primjer, prijevode na jezicima koji se govore u Angoli, Beninu, Rusiji i Kanadi. Kanadski domorodac dovršio je svoju „Mohawk Bible“ nakon 25 godina rada. „Nikada se ne umorite kada radite s Božjom Riječi“, citira UBS riječi 83-godišnjaka.

Ukupno, godišnje izvješće UBS-a navodi dovršene prevoditeljske projekte na 106 jezika. Većina se odnosi tek na dijelove Biblije. Ovih 106 jezika govori 1,25 milijardi ljudi. Cilj je raditi se prijevodima na daljnjih 1200 jezika i dijalekata tijekom sljedećih 15 godina. Trenutno su u tijeku 442 prevoditeljska projekta. Svjetsko udruženje biblijskih društava broji oko 160 članica (kna; ika; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.