Ivan Ćurić: Krećemo se u Crkvi otvorenosti i Crkvi susreta

Hrvatsku biskupsku konferenciju na 16. Općoj skupštini Biskupske sinode u Rimu predstavlja pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić. Zasjedanje sinodalne skupštine počelo je početkom mjeseca listopada. O sinodi i o tome što se događa na sinodalnim sjednicama prvi intervju biskup Ćurić dao je za emisiju Trag vjere Hrvatskoga radija, akreditiranoj novinarki HRT-a pri Tiskovnom uredu Svete Stolice Anđeli Jeličić Krajcar. 

Govoreći o važnom događaju Crkve, biskup Ćurić je kazao da se razmatra “u velikoj slobodi, temeljem Svetog Pisma, primjera Krista i apostola, načina kojim ih On vodi i upućuje, te za ovaj trenutak suvremene Crkve i kršćanskoga svjedočenja posebno važnog nauka Drugog vatikanskog koncila. To znači da se krećemo u Crkvi otvorenosti, u Crkvi susreta, Crkvi koja želi zahvatiti suvremenu kulturu sa svim njezinim izričajima, bogatstvom, raznolikostima i izazovima”, kazao je.

Na pitanje postoji li neko specifično pitanje ili briga Crkve u Hrvatskoj za koju ste osjetili da na ovoj sinodi predstavlja određenu posebnost, predstavnik HBK je rekao da ne osjeća neku posebnost, “a u isto vrijeme ne osjećam ni utopljenost. To znači da mi svojom poviješću i svojim iskustvom i doprinosom zaista izgrađujemo mozaik kršćanskoga svjedočenja putem izrazito snažnog pologa vjere kojim se ponosimo”, dodao je.

“Zanimljiva je metoda, puno nas je Sinodskoj dvorani, mnogo se govori, a ipak je sve različito od debate parlamentarnog argumentiranja i brojanja glasova. U našoj Sinodskoj dvorani osjećam jako veliku smirenost, u središtu je iskustvo molitve te neočekivano puno šutnje nakon pojedinih intervenata. Sve je usmjereno na to da se ovaj sinodski proces doživi kao razgovor u Duhu”, kazao je biskup Ćurić sliku okruglog stola koju Papa šalje iz sinodske dvorane kao svojevrsni novi izazov za komunikaciju Crkve na svim razinama. “Tu se ostvaruje ono što je u sinodskoj metodi jako važno – razlučivanje. Razlučivanje je pojam koji ćemo morati jako dobro naučiti. Metoda ove sinode želi postati model za naše uzajamno slušanje na svim razinama crkvenog života, od župnih zajednica, biskupijskih, do zajednica biskupija, biskupskih konferencija i sve šire do univerzalne Crkve”, rekao je.

Otkrio je na kraju da se sam uključio u skupinu koja je obrađivala tematiku ekumenskog dijaloga, pitanja sveukupnog zajedništva kršćanskog svjedočenja. “Znakovito je da je događanje Sinode započelo Ekumenskim bdijenjem te pokazalo bogatstvo raznolikosti izričaja vjere koje nose različite kršćanske zajednice. U tome prepoznajem da se ovom Sinodom stvari najviše usmjeravaju na pitanje našeg odaziva koji može biti različit, a istovremeno čuva navještaj istine i snage spasenja u Isusu Kristu. Sinoda želi osvijetliti i dotaknuti sve naše korake, način našeg kršćanskog života, osobito onog zajedničkog”, zaključio je biskup Ćurić. Intervju s njim može se poslušati u petak 20. listopada navečer u emisiji Trag vjere (radio.hrt.hr; fratellanza.net).

 

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.