Biskup Johan Bonny optužuje Dikasterij za nedjelovanje u slučaju zlostavljanja

Flamanski TV dokumentarac vraća pitanje zlostavljanja u Crkvi na politički dnevni red. Biskup Johan Bonny kod svojih prethodnika vidi velike nedostatke u suočavanju sa zlostavljanjima. Optužuje i vatikanski dikasterij za nerad – sve do danas.

Biskup Johan Bonny vrlo je kritičan prema načinu na koji se njegovi prethodnici u belgijskom episkopatu i Vatikanu nose sa zlostavljanjem. Biskup Antwerpena govorio je na flamanskom televizijskom kanalu VRT nakon emitiranja četverodijelne dokumentarne serije o zlostavljanju u belgijskoj crkvi. “Krivim ih što to nisu stavili u red. To me ljuti”, rekao je u televizijskom intervjuu o generaciji biskupa prije njega. “Ja sam jedan iz skupine biskupa koji su imenovani oko 2009. Sve te činjenice datiraju iz vremena prije mene”, rekao je o slučajevima opisanim u dokumentarcu: “Zapravo nisam postao svećenik da bih morao čistiti. Međutim, moramo preuzeti odgovornost i preuzimamo.”

Točnije, Bonny je optužio sada pokojnog briselskog kardinala Godfrieda Danneelsa za velike propuste u njegovoj administraciji. Daneels je pokušao odgoditi otkrivanje zlostavljanja od strane biskupa Brugesa, Rogera Vangheluwea, do njegovog umirovljenja. Vangheluwe je kasnije priznao da je godinama seksualno zlostavljao svog nećaka te je 2010. podnio ostavku koju je papa Benedikt XVI. prihvatio u roku od nekoliko sati. Nećak se obratio Daneelsu, koji ga je zamolio da šuti dok se počinitelj ne povuče. Postoji magnetofonski zapis razgovora. Godine 2011. Vangheluwe je priznao da je zlostavljao još jednog nećaka.

Dokazani zlostavljač nije otpušten iz svećeništva

Bonny je pokazao svoje nerazumijevanje što sada 86-godišnjak nije otpušten iz svećeničkog reda. Vangheluwe živi u samostanu u Francuskoj i Vatikan mu je naredio da ne smije ostati u Belgiji. Biskup u miru odbija zatražiti svoje otpuštanje iz klera. “Sami smo tražili od njega da podnese zahtjev za otpustom iz službe i tražili smo to od Rima nekoliko puta, posljednji put u studenom prošle godine”, rekao je Bonny. – Ali ni tamo ne dobivamo odgovor i to nas ljuti. Vangheluwe je od Biskupske konferencije zatražio “vrijeme za razmišljanje”. Bonny očekuje odgovor uskoro: “Ali ako to sam ne učini, Rim će morati nešto učiniti.”

Flamanska javna televizija od početka rujna emitira seriju “Godvergeten” (“Od Boga zaboravljeni”) u kojoj pogođene osobe pričaju svoje priče. Dokumentarac je izazvao raspravu u Flandriji o tome kako postupati s Crkvom. Vodeći političari pozvali su na osnivanje istražnog odbora. Odbor za pravosuđe belgijskog Zastupničkog doma raspravljat će o instituciji sljedeći tjedan. Savezni ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne planira prestati plaćati svećenstvo osuđeno za zlostavljanje iz poreznih prihoda. Zakon u Belgiji predviđa financiranje svećenstva iz državnih sredstava.

U prvoj reakciji, flamanski biskupi bili su duboko pogođeni nakon emitiranja prve epizode. “Cijenimo žrtve što su imale hrabrosti istupiti sa svojom pričom. Suosjećamo s njima i razumijemo njihov bijes i frustraciju do danas. Što god Crkva učinila, ne može poništiti njihovu traumu i patnju”, stoji u priopćenju. Istodobno, biskupi su naglasili da su posljednjih godina poduzeli mnogo koraka kako bi saslušali i prepoznali pogođene. Ali ima još puno toga za napraviti. Godine 2019. Belgijska biskupska konferencija objavila je izvješće o zlostavljanjima u Crkvi (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.