Biskup Kohlgraf pohvalio ulogu medija u suočavanju sa zlostavljanjima

Biskup Mainza Peter Kohlgraf pohvalio je u srijedu 19. travnja 2023. na javnoj tribini u Mainzu ulogu medija u suočavanju sa skandalima zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi, izvijestila je KNA.

„Zapravo vjerujem da mi kao Katolička Crkva ne bismo došli sve do ovdje da nam mediji nisu stali na prste s istraživanjem i pritiskom javnosti“, rekao je biskup Kohlgraf. U konačnici, to je i zadaća medija, ne samo prema Crkvama, nego prema svim društvenim skupinama. U raznolikosti medija vidi priliku. „Danas više nije ostalo ništa tajno“ i to je dobra stvar, kazao je.

Ravnatelj televizije ZDF Norbert Himmler na tribini je rekao da „već dugi niz godina“ postoji „društvena tendencija kritiziranja institucija“. To ne pogađa samo javne medije, kao što je nedavno bio slučaj. To vrijedi i za Crkve, stranke i sindikate. „Sve uspostavljene institucije koje su navodno obdarene moću i utjecajem ozbiljno su dovedene u pitanje“, rekao je Himmler.

Ondje gdje su bili počinjeni propusti protiv javnog prava, bili su „krajnje dužni odmah raščistiti te pogreške i osigurati da se više ne ponove“, naglasio je. No, Himmler usprotivio društvenom trendu „koji nam uskraćuje vjerodostojnost per se, u skladu s riječima: svi ste u sprezi s političarima“. Takav stav je u konačnici opasnost za demokraciju, zaključio je (kna; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.