Biskup Meier novim svećenicima: Ne bojte se žena

Svećenici ne bi trebali biti ni “mamini dječaci”. “Ne bojte se žena! To se ne odnosi samo na Mariju. Mislim na žene koje susrećete u župi s kojima radite”, upozorava svoje nove svećenike biskup Bertram Meier – a govori i o takozvanom “sindromu mamina sinu”.

Augsburški biskup Bertram Meier pozvao je nove svećenike da promoviraju žene. “Uključite sposobne žene u pastoral! Neka vas savjetuju! Ozbiljno shvatite njihovo mišljenje! Pomoći će vam”, rekao je Meier u nedjelju, 27. lipnja, u augsburškoj katedrali. Tamo je za svećenike zaredio četvoricu mladića u dobi od 28 do 37 godina. Biskup je dodao: “Ne boj se žena! To se ne odnosi samo na Mariju. Mislim na žene koje susrećeš u župi, s kojima surađuješ, među mladima ili u timu za pastoral”. Meier je naglasio da želi bratsku Crkvu.

Biskup je pozvao muškarce: “Ozbiljno se pozabavite zajedničkim pastoralom!” Pastoralne profesionalne skupine ne poznaju one gore i one dolje, već se okupljaju ravnopravno. “Potrudite se održati zdravu ravnotežu između blizine i udaljenosti. Pazite da ne prijeđete bilo koju granicu. Uključite žene, ne samo kao pomoćnice, već i kao sestre, kao partnere, jednake, savjetodavne, korektivne, nadahnjujuće”. To ne umanjuje svećenički autoritet, rekao je Meier i dodao: “Ne biste trebali biti ni “mamin dječak”. “Pogotovo kod svećenika postoji takozvani “sindrom mamina sina”, upozorio je.

Prihvatite i riječi koje ne laskaju ušima

Uz to, biskup je pozvao nove svećenike da budu kritični. “Prihvatite riječi koje ne laskaju ušima. Ne odbijajte ih! Nemojte se obeshrabriti!” Iz vlastitog iskustva, rekao je Meier, zna da mu je “dobronamjerna kritika, iskrena i konstruktivna, često pomogla. Naravno, kritika ne smije biti zagrižljiva, već izražena u ljubavi”.

U Bavarskoj je tijekom vikenda za svećenike zaređeno 18 muškaraca. Uz četiri ređenja u nedjelju u Augsburgu, u subotu ih je bilo pet u Münchenu, osam u Regensburgu i jedno u Bambergu. Minhenski kardinal Reinhard Marx upozorio je da svećeništvo shvate tako da budu “u službi svih”. Svećenici se ne smiju izdvajati. Svećenik koji “želi biti nešto posebno” nije razumio što je Isus dao za primjer (kna; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.