Biskup Wilmer: Premalo se osoba s invaliditetom redi za svećenike

Prema riječima biskupa Heinera Wilmera iz Hildesheima, Katolička Crkva mora učiniti više za osobe s invaliditetom. „Premalo je svećenika s invaliditetom“, rekao je u utorak 25. travnja navečer na tribini u Hildesheimu o pitanju uključivanja u teologiju i Crkvu.

Ima još dosta prostora za napredak kada je u pitanju pristupačnost crkvenih zgrada, istaknuo je biskup Heiner Wilmer. To se također odnosi i na uvjete za studente s invaliditetom na teološkim sveučilištima. „Mi smo na redu, ali ne na način da možemo biti zadovoljni. Definitivno se moramo dalje razvijati“, rekao je Wilmer.

Prema riječima biskupa, Crkva ima tešku povijest s pitanjem invaliditeta. „Ni ja to ne želim uljepšavati. To ide ravno u srž Crkve.“ Kao mladog studenta slučaj jednog čovjeka ostavio ga je bez riječi. Uskraćeni su mu bili školovanje i formacija za svećenika nakon što se iz rata vratio sa slomljenom nogom. Biskup Wilmer je dodao da je čak i u 20. stoljeću bio običaj zabraniti muškarcima da budu zaređeni za svećenike čak ako im nedostaje i jedan prst.

„Osoba s invaliditetom“ nije suprotno od „zdrav“

Prema studentici evangeličke teologije Juliji Schönbeck, invaliditet se često poistovjećuje s potrebom za liječenjem. „Ali za mnoge je invaliditet dio njihovog identiteta.“ Važno je razlikovati da „osoba s invaliditetom“ nije suprotno od „zdrava“. Schönbeck i sama ima invaliditet i aktivna je u Evangeličkoj Crkvi za inkluziju.

Biblija pokazuje mnogo aspekata i prikazuje veliku raznolikost, rekao je katolički teolog i proučavatelj Novog zavjeta Markus Schiefer Ferrari. Voditeljica obiteljskog centra Sankt Bernward u biskupiji Hildesheim Ulrike Bruschke istaknula je kako bi željela veću potporu svoje biskupije, primjerice u odnosima s državnim tijelima kada je riječ o apliciranju za financijska sredstva. Tribina se održala u knjižnici katedrale u Hildesheimu. Organizator je bila Katolička akademija Hannover (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.