Biskupi u Portugalu zatražili studiju o zlostavljanju

Portugalski su pastiri osnovali radnu skupinu za istraživanje seksualnog zlostavljanja nad maloljetnicima. Privremeno izvješće trebalo bi biti dostupno do kraja 2022. godine. 

Portugalski biskupi žele istražiti slučajeve zlostavljanja maloljetnika u Katoličkoj crkvi u zemlji. Neovisno povjerenstvo koje se sastoji od šest stručnjaka, na čelu s dječjim psihijatrom Pedrom Strechtom, trebalo bi započeti s radom u siječnju, priopćila je Portugalska biskupska konferencija. Privremeno izvješće trebalo bi biti dostupno do kraja 2022. godine.

Povjerenik Strecht potaknuo je “sve žrtve ovih gnusnih zločina” da se jave. “Ono što me plaši je neznanje koliko je ljudi zlostavljano, što će izaći na vidjelo. Ali nadam se da će izaći na vidjelo, to je naš interes”, citiraju mediji predsjedavajućeg Portugalske biskupske konferencije, biskupa Josea Ornelas Carvalha.

Rad povjerenstva odvija se pod naslovom “Dati glas šutnji” (“Dar Voz ao silencio”). Prema izvješćima medija, još uvijek nije provedena opća nacionalna istraga o seksualnom zlostavljanju maloljetnika u Crkvi u Portugalu. Od 10,3 milijuna stanovnika Portugala, najmanje 85 posto su katolici (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.