Biskupija Aachen objavila imena počinitelja zlostavljanja, uključujući i pomoćnog biskupa

Biskupija Aachen je prva biskupija u Njemačkoj koja je u većem opsegu objavila puna imena crkvenih službenika optuženih za seksualno nasilje. Na popisu je i jedan preminuli pomoćni biskup, izvijestila je 18. listopada KNA.

U sklopu istrage o seksualnom zlostavljanju, biskupija Aachen objavila je imena 53 optuženika. Na popisu je i pomoćni biskup August Peters, koji je preminuo 1986. godine. „Razumijem da ovo mora biti šok za mnoge“, rekao je aachenski biskup Helmut Dieser novinarima u srijedu 18. listopada. „Ne činimo iznimku ni za jednog osumnjičenog počinitelja, bez obzira na njegov rang.“

Sustavno i potpuno objavljivanje imena do sada je jedinstveno u Njemačkoj, dodao je biskup Dieser, koji je i povjerenik Vijeća Njemačke biskupske konferencije (DBK) za zaštitu od zlostavljanja. Do sada su imena otkrivana samo u pojedinačnim slučajevima. Cilj postupka bio je potaknuti druge za sada nepoznate pogođene osobe da se jave. Taj je korak poduzet nakon dugog razmatranja i u koordinaciji s nadležnim odborima.

Među imenima navedenima na stranicama biskupije su 52 klerika i jedan neklerik. Prema podacima biskupije, poznato je ukupno 126 optuženih crkvenih radnika i 267 pogođenih osoba. U studenom 2020. odvjetnici su objavili izvješće o seksualnom nasilju u biskupiji Aachen. Spomenula su se samo imena pripadnika višeg klera koji su bili optuženi za pogreške u postupanju sa zlostavljačima.

Prema riječima generalnog vikara Andreasa Fricka, biskupija je dala puna imena počinitelja i osumnjičenih koji su mrtvi najmanje deset godina. Ili u slučaju kada je počinitelj osoba koja je pravomoćno osuđena od strane državnih ili crkvenih sudova. Ili u slučaju kada je izrečeno priznanje. „Po našem mišljenju, ovi su kriteriji pouzdani, po pravu i transparentni su“, rekao je Frick.

Konkretne optužbe protiv pomoćnog biskupa Petersa – kao i u drugim slučajevima – za početak neće biti objavljene u javnosti, rekao je biskup Dieser odgovarajući na pitanje. Frick je dodao da je riječ o Petersovom dugogodišnjem svećeničkom služenju u Schiefbahnu u Donjoj Rajni, a ne o vremenu koje je proveo kao pomoćni biskup.

Prema tome, mnogi su aspekti uzeti u obzir prilikom objave imena. S jedne strane, tu su prava na zaštitu podataka, presumpcija nevinosti u nedostatku dokaza i rizik od stigmatizacije ako se optužba naknadno pokaže neutemeljenom. S druge strane, očekuju se ispitivanje i pravda. Objasnio je da je o proceduri obavijestio ostale njemačke biskupe. „Sada ćemo morati procijeniti služi li i kako to u svrhu obrade.“ (kna; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.