Biskupija Münster također planira ublažiti uvjete za kanonsko poslanje

Nešto se događa s kanonskim poslanjima za katoličke vjeroučitelje: Nakon što je biskupija Hildesheim već uvela olakšice u pogledu zahtjeva glede osobnog života, o sličnim planovima sada također govori i biskupija Münster.

Biskupija Münster također planira olakšati pitanje dozvole za crkveno podučavanje “missio canonica” (kanonsko poslanje). Međutim, biskupija želi pričekati novi nacionalni okvir za kanonsko poslanje, rekao je u petak platformi Kirche-und-Leben.de voditelj katehetskog odjela u generalnom vikarijatu Münster, Christian Schulte. U srijedu je biskupija Hildesheim promijenila svoja pravila za kanonsko poslanje, tako da sada, primjerice, ponovno vjenčane, rastavljene osobe ili vjeroučitelji koji žive u istospolnoj zajednici mogu predavati vjeronauk u školama bez straha od sankcija.

Do sada je trenutno važeći propis u biskupiji Münster “naširoko tumačen”, nastavio je Schulte. Na primjer, za bračni status više se ne pita agresivno. Biskup Felix Genn poticao je ljude na donošenje individualnih odluka. O nacionalnom okviru za kanonsko poslanje raspravljat će se u rujnu, ali nije jasno kada će se odlučiti. Osim toga, trenutno se radi na reformi temeljnog reda crkvenog radnog prava.

Do sada su propisi glede poslanja zahtijevali da vjeroučitelji “poštuju načela učenja Crkve u svom osobnom ponašanju u životu”. Biskupija Hildesheim sada je promijenila formulaciju na takav način da je sada “živoj Crkvi koja zrači pozitivno i poziva mlade” potrebno pridonijeti “kritičkom lojalnošću”. Slični propisi već vrijede u biskupijama Osnabrück i Limburg (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.