Japanska biskupska konferencija objavila izvještaj o zlostavljanjima

Rad na ovom izvješću trajao je 18 godina: japanski katolički biskupi konačno su objavili vlastitu studiju o zlostavljanju od strane klera. Brojke od 1950. do 2010. godine su samo “vrh ledenog brijega”, rečeno je.

Japanska biskupska konferencija objavila je dugo očekivano izvješće o seksualnom zlostavljanju djece i adolescenata od strane svećenika i redovnika. Izvještaj je rezultat procesa započetog još 2002. godine, a objavljen je u travnju 2020. na engleskom i japanskom jeziku na stranicama Japanske BK. Predsjedatelj Japanske BK nadbiskup Mitsuaki Takami ispričao se zbog “velikog kašnjenja objavljivanja izvješća” koje je nastalo nakon “poteškoća u razumijevanju situacije i neprimjerenih metoda istraživanja”. Izvještaj ne daje potpunu sliku zlostavljanja u Crkvi, već prikazuje tek vrh ledenog brijega. “Seksualna zlostavljanja su često skrivena” a “saslušanja žrtava bila su posebno teška”, rekao je nadbiskup Nagasakija.

Važni rezultati izvještaja otkrivaju i to da Crkva ne postupa pozorno sa slučajevima zlostavljanja. “Istraga je pokazala da biskupi ili redovnički poglavari svoje nasljednike nikada nisu obavijestili o slučajevima zlostavljanja”, navodi se u dokumentu. Postoji i problem “nepotpunih ili manjkavih predmetnih spisa”. Crkva za rješavanje slučajeva zlostavljanja u budućnosti – u svim biskupijama, redovničkim i misijskim zajednicama – planira upotrijebiti “istražna tijela treće strane”. Oni bi trebali provjeriti jesu li se slučajevi tretirali na odgovarajući način, a dijecezanski biskup bi u roku od šest mjeseci o rezultatima morao obavijestiti predsjedatelja Biskupske konferencije.

“Kao lideri Katoličke crkve u Japanu želimo iskoristiti ovu priliku i ispričati se žrtvama i svima koji su ovim pogođeni”, naveli su između ostaloga biskupi u popratnom pismu.

Brojevi od 1950. do 2010.

Ukupno je u izvješću dokumentirano 15 slučajeva zlostavljanja iz razdoblja od 1950. do 2010. godine. Riječ je o sedam muških, šest ženskih i dvije žrtve nepoznatog spola u dobi od 6 do 17 godina. Prema izvješću, počinitelji su bili sedmorica japanskih i sedmorica stranih svećenika te jedan japanski misionar. Dva svećenika su suspendirana, a osam je premješteno unutar Japana ili u inozemstvo. Nema podataka o preostaloj petorici, rečeno je.

U studenom 2019. papa Franjo je bio drugi rimski biskup koji je posjetio malu katoličku zajednicu u Japanskom carstvu. Više od 80% od 126 milijuna Japanaca pripadnici su budizma i šintoizma. Udio svih kršćana iznosi oko 2% stanovništva, a katolika oko 0,5%.

Njemačka biskupska konferencija (DBK) je naručenu studiju o zlostavljanju objavila u jesen 2018. godine. Kako je objavljeno, u njemačkim crkvenim datotekama od 1946. do 2014. godine pronađeno je 3.777 žrtava seksualnih zlostavljanja, i oko 1.670 optuženih svećenika, đakona i redovnika (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.