Bivši isusovac Rupnik primljen u slovensku biskupiju Kopar

Navodni zlostavljač Marko Rupnik, koji je isključen iz isusovačkog reda, inkardiniran je u slovenskoj biskupiji Kopar. Iz biskupije su to potvrdili za katholisch.de. O tome je u srijedu 25. listopada izvijestilo nekoliko izvora bliskih isusovačkom redu.

Nakon isključenja iz isusovačkog reda, za Rupnika se nije znalo gdje je i je li uopće igdje inkardiniran, a biti bez inkardinacije nije predviđeno kanonskim pravom. Rupnika je primio biskup Jurij Bizjak (76) u kler Koparske biskupije. Za nadzor i uzdržavanje odgovoran je dijecezanski biskup Bizjak, koji je u ovom slučaju pred umirovljenjem. U načelu Rupnik sada ponovno može obnašati sve svećeničke dužnosti.

Slovenska biskupska konferencija uputila je 21. prosinca 2022. godine sa svog izvanrednog zasjedanja izjavu u kojoj su, između ostaloga, na samom početku istaknuli: “S velikom žalošću i zaprepaštenjem pratimo otkrivanja zlostavljanja i zloporaba raznih vrsta od strane o. Rupnika, koji su se događali u dužem vremenskom razdoblju, a za koje smo mi slovenski biskupi koji smo trenutno na službi doznali putem medija. Nakon što su poglavari Družbe Isusove potvrdili vjerodostojnost činjenica, osuđujemo sva psihička, seksualna i duhovnička nasilja koja je počinio o. Rupnik, kao i teške zloporabe u sakramentu pomirenja”. Stoga je Rupnikova inkardinacija u Kopar suprotna ovoj izjavi koju je potpisao i sam Bizjak. Apsurd. Slično kao što poznati Rupnikov zaštitnik kardinal Angelo de Donatis piše suprotno onome što je utvrdila Družba Isusova.

Protiv slovenskog svećenika postoje optužbe za zlostavljanje od 1980. do 2000., u kojima se navodi da je duhovno i emocionalno zlostavljao ili seksualno uznemiravao 20 žena, uključujući sedam redovnica.

Rupnik je ekskomuniciran 2020. zbog teškog kršenja kanonskog prava. Međutim, rimska Kongregacija za nauk vjere ubrzo je ukinula ekskomunikaciju. Isusovački red zabranio je Rupniku javno vršenje svećeničke službe 2022. godine i postavio mu daljnje mjere koje je on nekoliko puta ignorirao.

U lipnju ove godine slovenski je svećenik osobno išao dovršiti radove na franjevačkoj crkvi u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, te započeo daljnje radove, uključujući i biskupsku kapelu na hrvatskom otoku Hvaru. U srpnju je Rupnik konačno isključen iz isusovačkog reda. Ostao je klerik (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.