Bivši nuncij Viganò; optužbe, presuda, teorije urote, EWTN i CNA

Ne samo da su optužbe umirovljenog Carla Marije Viganòa protiv Pape Franje posvema neutemeljene, nego je upravo Viganò – pokazuje to objavljeni Izvještaj o slučaju Theodora McCarricka – učinio ogromne propuste time što kao nuncij nije slijedio upute Vatikana za istragu optužbi protiv bivšeg washingtonskog pastira. Viganò je, uz to što je poznat i kao širitelj domišljatih teorija urote, prije dvije godine osuđen i na civilnom sudu u Milanu. Svojem bratu svećeniku mora isplatiti milijun i 800 tisuća eura.

Sutkinja milanskog suda Susanna Terni presudila je u listopadu 2018. (br. 10.359/2018) da je nadbiskupov rođeni brat svećenik Lorenzo Viganò oštećen te da mu brat Carlo Maria mora isplatiti spomenuti novčani iznos i pokriti sve sudske i administrativne troškove. Braća Viganò na civilnom sudu su se našli 2010. godine zbog nesporazuma oko raspodjele naslijeđene obiteljske imovine koja se procjenjuje na oko 26 milijuna eura. Tom ostavštinom upravljao je nadbiskup koji je u međuvremenu stekao dodatnu imovinu u ukupnom neto iznosu od 3,649,866.25 EUR, a ovom presudom polovinu zarađenog novca mora podijeliti s bratom.

Isusovac Lorenzo Viganò bio je spominjan uoči afere Vatileaks, kada je Carlo Maria pokušao ostati u Vatikanu pišući tadašnjem papi Benediktu XVI. kako ne može preuzeti dužnost apostolskog nuncija u SAD-u zbog bolesti brata svećenika za kojega se treba pobrinuti. Istina je da je svećenik Lorenzo Viganò koji živi u Chicagu pretrpio moždani udar te je završio u invalidskim kolicima, ali nije istina da bi nadbiskupov odlazak za nuncija u SAD spriječio Carla Mariu u brizi za brata. Naprotiv, to bi mu pomoglo, jer bi mu fizički bio bliže, no problem je u tome što njihovi odnosi od 2010. godine nisu bili dobri, jer je Lorenzo već bio podnio tužbu protiv brata, izvjestili su talijanski mediji među kojima i Vatican Insider.

Kao što je poznato, 26. kolovoza 2018. Carlo Maria Viganò – podržan antipapinim krugovima i mrežom EWTN – započinje još jednu političko-medijsku kampanju protiv pape Franje. Pisao je o velikim propustima Vatikana i pape Bergoglija u slučaju bivšeg kardinala Theodorea McCarricka. Ipak, Izvještaj Svete Stolice o institucionalnom znanju i procesu donošenja odluka u vezi s bivšim kardinalom Theodoreom Edgarom McCarrickom (od 1930. do 2017.) kojeg je u utorak 10. studenog objavilo Državno tajništvo ističe da je, od svih dosadašnjih rimskih biskupa, zapravo jedino papa Franjo djelovao brzo i odlučno protiv umirovljenog kardinala kojeg je – čim je doznao za zlostavljanje maloljetnika – najprije uklonio iz kardinalskog zbora, a potom i otpustio iz klera. Pokazalo se ne samo da su Viganòove optužbe protiv Pape potpuno neutemeljene, nego da je upravo Viganò učinio ogromne propuste time što kao nuncij nije slijedio upute Vatikana za istragu optužbi protiv washingtonskog prelata. Osim toga, nastavljajući slijediti isti pristup kao i do tada, on ne poduzima značajne korake da ograniči McCarrickove domaće i međunarodne aktivnosti i putovanja.

Carlo Maria Viganò, koji je 2018. putem međunarodno poduzete medijske akcije javno zatražio ostavku trenutnog Pape, u međuvremenu javnosti i gotovo svim medijima postaje nevidljiv. Javlja se tek ponekim novim pismom s optužbama koje su detaljno prenosili američki mediji, predvođeni medijskom mrežom EWTN i agencijama u njenom vlasništvu: Catholic News Agency i ACI Prensa. Jedna od Viganòovih optužbi je i ona o koronavirusu kao Božjoj kazni Papi za Pachamamu koju su, uz podsmjeh nekadašnjem diplomatu Svete Stolice, mediji prenosili tek kao zabavu za vlastite čitatelje.

Ispostavilo se potom ipak da i jedan manji broj ovdašnjih katolika koronavirus vidi kao Božju kaznu, kao primjerice poznati hrvatski teolog koji je o tome 27. ožujka 2020. dao intervju za Svjetlo riječi. No vraćajući se na protagonista ove priče ipak valja podsjetiti da je Carlo Maria Viganò tijekom 2020. godine bavio i širenjem teorija urote i pro-trumpovskom predsjedničkom kampanjom, pišući Trumpu dva otvorena pisma koja je predsjednik u jednom intervjuu na EWTN-u protumačio kao “ogromno pismo podrške od strane Katoličke crkve”.

Nakon objave Izvještaja Svete Stolice Viganò se u četvrtak 12. studenog ponovno pojavio u javnosti, prvi put od misterioznog nestanka 2018. godine. Bio je to telefonski intervju dat kontroverznom voditelju i uredniku vijesti na EWTN-u Raymondu Arroyu u njegovoj emisiji The World Over. Viganò izjavljuje da ne priznaje objavljeni Izvještaj Svete Stolice! Slično kao što ni Donald Trump ne priznaje vlastiti poraz na predsjedničkim izborima.

Unatoč svemu, the show must go on! Kod nas, uz djelomičnu cenzuru Viganòovih ispada, na “najčitanijem hrvatskom vjerskom web portalu” (la stampa; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.