Papin čovjek od povjerenja i američki kardinal hrvatskih korijena Blase Cupich navršava 75 godina života

Kardinal Blase Joseph Cupich je rođen 19. ožujka 1949. u Nebraski. Studirao je, među ostalim, na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Godine 1998. postao je biskup Rapid Cityja u Južnoj Dakoti. Od 2010. bio je biskup Spokanea u državi Washington dok ga Franjo 2014. nije konačno imenovao na nadbiskupsku stolicu u metropoli Chicago, izvještava Vatican News.

Nadbiskupija Chicago jedno je od najvažnijih biskupskih sjedišta u SAD-u. Metropola u državi Illinois je treći najveći grad u SAD-u. Gotovo trećina od gotovo 2,8 milijuna stanovnika su katolici. Od 1924. svaki tamošnji nadbiskup postao je i kardinal. Franjo je Cupicha primio u kardinalski zbor 2016. godine.

U podijeljenom američkom episkopatu Cupich uvijek demonstrativno staje na papinu stranu. „Povijest će na ovo vrijeme gledati kao na prekretnicu u crkvenoj povijesti, baš kao i na papu Ivana XXIII. i Drugi vatikanski koncil“, rekao je nedavno u razgovoru za kölnski portal „domradio.de“. Franjo vodi Crkvu „u sljedeće poglavlje crkvene povijesti“.

Njegovo mišljenje o Papinim kritičarima jednako je jasno: „Znam da ima kritičkih glasova, ali ih je malo. Glasni su, ali ih je malo“, rekao je kardinal hrvatskih korijena. Cupich se ne libi javno proturječiti nekim svojim kolegama u službi. Kad je tada predsjedavajući Biskupske konferencije SAD-a Jose Gomez kritizirao izbor katolika Joea Bidena za predsjednika, njegov stav o pobačaju i rodnim pitanjima kao „ozbiljnu prijetnju općem dobru“, Cupich je pismo nadbiskupa Los Angelesa opisao kao „nepromišljenu izjavu“. Osim toga, rekao je da je Gomez djelovao bez konzultacija s drugim biskupima.

Uz navedeno, valja naglasiti kako Cupich snažno podupire veću angažiranost vjernika laika, na osobit način žena, u Katoličkoj Crkvi. O tom svjedoče njegova djela i riječi: „Crkva mora uključiti veći broj žena i početi slušati same žene. Neuspjeh Crkve i strah od žena vrlo je ozbiljan problem. U mnogim zemljama danas, a sigurno u Sjedinjenim Američkim Državama, veliki broj žena je kvalitetno obrazovan i na pozicijama su velike odgovornosti u društvu i u vladi. Crkva mora ozbiljno shvatiti kakav je destruktivan učinak na obitelj i društvo ako se sve veći broj žena udaljava od zajedništva s Katoličkom Crkvom koju mnoge od njih vole, no mnoge od njih osjećaju i da Crkvi nije stalo do njih. Crkva mora vrlo ozbiljno razmisliti o opasnosti s kojom će se susresti ako, uz izgubljene radnike i intelektualce u 19. i 20. stoljeću, izgubi i mlade i žene u 21. stoljeću. To je vrlo veliko pitanje na koje treba obratiti pozornost“, napisao je Cupich još prije više od deset godina.

U području koje je vjerojatno najteže za jednog biskupa – suočavanje sa slučajevima seksualnog nasilja i postupanje s njima – kardinal Cupich je dosad bio relativno dobar. Prošle godine, kada je glavni državni odvjetnik Illinoisa Kwame Raoul objavio izvješće o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj Crkvi te države, Cupich je otkrića nazvao odvratnim zločinima. Nada se „da će objavljivanje ovog izvješća biti prilika za glavnog državnog odvjetnika da mobilizira sve odrasle da zaštite djecu.“ Glavni državni odvjetnik Raoul je pak pohvalio nadbiskupa kao „lidera u novoj eri suočavanja s optužbama za zlostavljanje“.

Prema kanonskom pravu, kardinal Cupich će podnijeti ostavku na mjesto pastoralne uprave nadbiskupijom na svoj 75. rođendan. Ali čini se jasnim da se Franjo nerado odriče svog glasa. Malo je vjerojatno da će Papa odmah prihvatiti njegovu ostavku zbog starosti (vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.