Bolzano prva biskupija u Italiji koja je naručila stručnu studiju o zlostavljanjima

Biskupija Bolzano-Brixen prva je biskupija u Italiji koja je naručila stručnu studiju o zlostavljanjima. Za provedbu je, između ostalih, zaslužna minhenska odvjetnička tvrtka Westpfahl Spilker Wastl, koja je u Njemačkoj već pripremila nekoliko takvih studija. U intervjuu za južnotirolski tjednik „ff“ u četvrtak, pravnik Ulrich Wastl potvrdio je da su pripremni radovi već počeli, izvijestila je 7. prosinca KNA.

U Italiji biskupija nije pronašla nijednu usporedivu odvjetničku tvrtku s odgovarajućom stručnošću i iskustvom, rekao je povjerenik za zaštitu od zlostavljanja u biskupiji Bolzano-Brixen Gottfried Ugolini, objašnjavajući odluku Katoličkoj novinskoj agenciji (KNA). Kako bi se uzele u obzir mjesne i dvojezične prilike, uključeni su i odvjetnici iz Južnog Tirola. Sve u svemu, projekt pod nazivom „Mut zum Hinsehen“ zamišljen je na tri godine, rekao je Ugolini. Počinje pregledom svih biskupijskih arhiva. Dosjei se pregledavaju od 1964. godine, kada su nanovo uređene granice biskupije, do danas. Prvo izvješće o istraživanju arhiva planirano je za lipanj 2024. godine, najavio je Ugolini.

Proces suočavanja sa seksualnim zlostavljanjem u Katoličkoj crkvi u Italiji još je u ranoj fazi. Godine 2019. Talijanska biskupska konferencija, kojoj pripada i bolzanski biskup Ivo Muser, osnovala je Nacionalni stručni ured za zaštitu djece i započela s osnivanjem regionalnih centara za prijavu zlostavljanja i zlouporaba. Prema nedavno objavljenom izvješću s konferencije, ovi i lokalni službenici za prevenciju sada su prisutni gotovo posvuda u zemlji. Za sada nije planirana neovisna studija na nacionalnoj razini koja bi istražila zlostavljanja od strane crkvenih službenika. Do sada su ispitane tek vlastite mjere prevencije od 2020. godine. Izvješće o prijavama slučajeva iz cijele Italije vatikanskom Dikasteriju za nauk vjere tijekom posljednjih 20 godina još uvijek je u pripremi.

Ugolini, koji je odgovoran za prevenciju u Bolzanu, ima dojam da neke talijanske biskupije sa zanimanjem prate trenutačni rad u Bolzano-Brixenu. „Budući da naša biskupija ima povijesnu, društveno-kulturnu i jezičnu raznolikost, to je naravno još uzbudljivije. U tom pogledu imamo i povezujuću funkciju.“ Na temelju prvog izvješća u 2024. odredit će se daljnji koraci u provedbi projekta biskupije. To uključuje i sadržajne i strukturne posljedice te mjere prevencije i intervencije, kaže Ugolini. Biskupija je osnovala upravljačku skupinu za projekt u koju su uključene i pogođene osobe. Osim toga, planiran je neovisni vanjski savjetodavni odbor koji će nadgledati procese.

Prema Ugolinijevim riječima, ranije su zbog unutarnjih pritisaka i prevelikih troškova propala dva projekta biskupije Bolzano-Brixen da napravi ovu studiju. Postojao je i strah da će se računati samo znanstveni rezultati, a manje specifične konkretne preventivne mjere. Sada stručnu studiju o zlostavljanjima i obradu podataka u biskupiji podupiru sve odgovorne osobe (kna; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.