Imenovani članovi Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba BK BiH 

U skladu s odlukom biskupa Biskupske konferencije BiH s 88. redovitog zasjedanja, održanog 6. i 7. studenog 2023. u Sarajevu, predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić imenovao je 4. prosinca članove Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba BK BiH na mandat od pet godina, izvijestila je Vrhbosanska nadbiskupija na svojim mrežnim stranicama.

Osim nadbiskupa Vukšića, koji je predsjednik spomenutog Povjerenstva, ostali članovi su: dr. sc. fra Šimo Ivelj, tajnik, sudski vikar Vrhbosanske nadbiskupije i voditelj Metropolijskog ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, fra Zdravko Dadić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, predstavnik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH, dr. sc. Sanda Smoljo-Dobrovoljski, psihologinja i psihoterapeutkinja, profesorica na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu, predstavnica Vijeća za obitelj BK BiH, dr. Verica Mišanović, pedijatrica, predstavnica Vijeća za laike BK BiH, dr. sc. Snježana Šušnjara, pedagoginja, redovita profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, dr. sc. Jelena Brkić-Šmigoc, psihologinja, profesorica na Fakultetu političkih nauka univerziteta u Sarajevu, dr. sc. Anita Begić, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i voditeljica Obiteljskog centra biskupijskog Caritasa u Mostaru, gosp. Vatroslav Čelar, dipl. pravnik, zaposlenik Katoličkog školskog centra Sv. Josip u Sarajevu, gosp. Mario Brkić, mag. psych., OŠ Marka Marulića u Ljubuškom te svećenik Ivo Tomašević, glavni tajnik i glasnogovornik BK BiH.

U intervjuu za Vatican News od 26. studenog 2023. godine, nadbiskup Vukšić je odgovarajući na jedno od pitanja o ovom povjerenstvu, kazao: „Osnivanje povjerenstva za zaštitu maloljetnih i ranjivih osoba zadaća je svake biskupske konferencije u svijetu, pa tako i naše. Pristupili smo tom pitanju tako da su najprije izrađeni pravilnici koji će ravnati radom povjerenstva i ureda a onda traženju i imenovanju osoba koje tamo pripadaju po službi i kvalificiranih osoba s posebnim naglaskom na stručnjake laike iz područja civilnog prava, osobito obiteljskog i kaznenog, te psihološke i medicinske zaštite djece i ranjivih osoba kao i komunikacijskih znanosti. U povjerenstvu je nemali broj žena, ali nas je pri imenovanju u povjerenstvo vodila stručnost osoba, a ne njihov spol.“

„Prema Statutu kojega je BK BiH odobrila na svom 87. zasjedanju u Banjoj Luci u srpnju 2023. ovo Povjerenstvo je, među ostalim, specijalizirano tijelo koje omogućuje i provodi djelatnost zaštite maloljetnika i ranjivih osoba u ime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te djeluje kao kvalificirana podrška ustanovama posvećenog života i družbama apostolskog života koje djeluju na području mjerodavnosti BK BiH, kao i udrugama i drugim crkvenim pravnim osobama te crkvenim pokretima i stvarnostima na njezinu području“, navodi se u objavi (vrbosanska-nadbiskupija.org; vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.