Clara Fey

U mladosti je Clara Fey bila pod velikim dojmom svoje učiteljice i odgajateljice Luise Hensel (vidi 18. prosinca) i vrlo je rano pokazala interes za socijalne zadatke. S ljubavlju se brinula o mladima iz napuštenih sredina.

Sa samo 22 godine, entuzijastična odgajateljica otvorila je školu za nezbrinute i zanemarene djevojčice u svom rodnom gradu Aachenu (Donja Rajna). Druge kršćanski orijentirane žene podržale su školski projekt i poučavale su ovdje s velikim društvenim angažmanom. Godine 1844. odgojiteljice su se udružile u samostansku zajednicu, a 1848. nastala je kongregacija “Sestara siromašnog Djeteta Isusa” koje su se sada potpuno posvetile skrbi za nezbrinute i zanemarene djevojčice i djevojke.

Osnivano je sve više škola za siromašne, osnivani su centri za dnevnu skrb i domovi za siročad, djevojčice koje su napustile školu obučavane su da postanu sluškinje i uzorne domaćice (drugih profesionalnih prilika nije bilo, barem za djevojke iz siromašnijih sredina).

Tijekom Kulturkampfa u Pruskoj, Clara Fey morala je preseliti matičnu kuću reda iz Aachena u Simpelveld u Nizozemskoj, gdje se i danas nalazi. Darovita odgojiteljica je ovddje pronašla i svoje posljednje počivalište + 8. svibnja 1894. god. Odlukom pape Franje proglašena je blaženom u Aachenu 5. svibnja 2018. godine. Spomendan joj je 8. svibnja (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.