Crkva u Poljskoj: protiv sekularizacije ili u njoj?

Trn crkvenih zloupotreba i zlostavljanja, potraga za načinom života u sve sekularnijem društvu i suočavanje s političkom većinom koja nije „prijateljska“ pojavljuju se u nedavnim poljskim kronikama.

Lorenzo Prezzi

Dana 13. svibnja pismo 46 osoba žrtava zlostavljanja upućeno je biskupima Stalnog vijeća Poljske biskupske konferencije. Sadrži osam zahtjeva prema hijerarhiji. Dana 21. svibnja izašlo je priopćenje poljskog Vijeća biskupske konferencije za socijalne poslove u kojem optužuju trenutnu vladu da želi eliminirati društvenu ulogu Crkve.

Zahtjevi žrtava zlostavljanja

Pismo žrtava objavljeno je na portalu dnevnog lista Wiez, a u njemu od Stalnog vijeća PBK traže da se pozabavi s osam pitanja koja smatraju neizbježnim. Pismo je stiglo nadležnim biskupima, a glasnogovornik je osigurao da će biti uzeto u obzir među temama sastanka. Neki potpisnici potpisuju se imenom i prezimenom, neki pseudonimima, dok 18 ostaje anonimno. List jamči da ima sve pojedinačne potpise. Zahtjevi su:

  1. Suspenzija nadbiskupa Tadeusza Wojde kao predsjednika Poljske biskupske konferencije (izabran prije nekoliko mjeseci) dok se ne dobiju odgovori na optužbu za nemar u postupanju sa zloupotrebama i zlostavljanjima u biskupiji. Ako se optužbe potvrde, traži se i njegova ostavka.
  2. Žrtve traže da ih se sasluša na sljedećem općem zasjedanju biskupa.
  3. Da biskupi sugeriraju Svetoj Stolici promjene u kanonskom pravu kako bi žrtve imale ulogu u procesima.
  4. Određivanje datuma početka rada imenovane neovisne komisije koja će istraživati slučajeve zloupotreba i zlostavljanja od 1945. do danas.
  5. Prikupljanje popisa dobrih i loših praksi u odnosima prema žrtvama koje nisu već definirane protokolima.
  6. Imenovanje jamca za prava žrtava koji ima njihov pristanak.
  7. Integracija smjernica biskupa s obvezom kontaktiranja i žrtava koje se javljaju preko medija.
  8. Uključivanje barem jedne žene u sustav biskupijske pomoći žrtvama.

Glasnogovornik biskupije Gdanjsk, povjerene biskupu Tadeuszu Wojdi, odbacio je sve optužbe poznate od 2022., ali je odbio odgovoriti na meritum.

Agresivni sekularizam

Uskoro će izaći Socijalni katekizam, tekst koji je izradila Poljska biskupska komisija za društvene poslove, pod vodstvom mons. Mariana Florezyka. Zadaća komisije je nadzirati odnos između Crkve i države. Njihov posljednji sastanak (21. svibnja) završio je priopćenjem koje kaže: „U kontekstu nedavnih događaja, utvrđeno je da se u trenutnoj političkoj i društvenoj stvarnosti, umjesto koordinirane separacije, tipične za sekularnu državu, promiče model ‘neprijateljske separacije’, tipičan za ideologiju sekularizma […] Koordinirana separacija je uzajamna i autonomna suradnja između Crkve i države, osiguravajući ostvarivanje općeg dobra temeljenog na transcendentnom ljudskom dostojanstvu i prirodnom moralnom zakonu. U ovom modelu država je vjerski neutralna i, posljedično, otvorena za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama. ‘Neprijateljska separacija’ podrazumijeva uklanjanje i konačnu borbu protiv vjerskih simbola i manifestacija vjerskog kulta, eliminaciju društvene uloge Crkve i svih manifestacija privatnog i javnog vjerskog života. Logika sekularizma tako definirana ne poštuje objektivne granice politike, uzurpirajući prava na odlučivanje o dobru i zlu te o ljudskim pravima, uključujući pravo na život i vjersku slobodu.“

Ova drastična ocjena slijedi dugu seriju nesuglasica i sukoba s novom vladom Donalda Tuska i njenom koalicijom.

Prvo o pobačaju. Nova većina obvezala se biračima proširiti vrlo stroga pravila zakonodavstva o pobačaju. Spor je ponovno oživio u zemlji koja je posljednjih godina svjedočila desecima prosvjeda žena protiv trenutnih ograničenja.

Biskupi ne ostavljaju nikakvu mogućnost, ne samo načelno – što je opravdano cjelokupnim crkvenim magisterijem – već i kao toleranciju u praksi (ne u pravu) i poticaj na intenzivnije svjedočenje, kao što je to bio slučaj s mnogim episkopatima u svijetu.

I u priopćenju s posljednje sjednice Stalnog vijeća biskupske konferencije (8. ožujka) ponovno se s naglaskom i jasnoćom potvrđuje obrana života, uključujući prenatalni.

Uz spor oko pobačaja, otvoreni su mnogi drugi frontovi. Riječ je o vjerskim simbolima koje neki predstavnici nove većine žele ukloniti s javnih mjesta, kao i o prijedlogu zakona za nastavu vjeronauk koja bi smanjila njezino vrijeme i promijenila način izvođenja ili o brojnim slučajevima prijavljivanja financijskih skandala pojedinih crkvenih osoba, povezanih s prethodnim vezama s posebno dobrohotnim upravnim uredima.

Kritični trenutak povijesti

Unatoč brojnim tekućim i predvidljivim sukobima, poljska Crkva prolazi kroz značajnu tranziciju: treba odlučiti hoće li biti Crkva „protiv sekularizacije“ ili „unutar sekularizacije“.

U studiji posvećenoj Crkvi u Poljskoj 2023., koju je promovirala katolička agencija KAI i koja je spomenuta 18. ožujka, navodi se: „Crkva u Poljskoj našla se posljednjih godina u vrlo teškom trenutku svoje povijesti. Unatoč brojnim i relativno mladim apostolskim snagama, opsežnoj pastoralnoj aktivnosti, mnoštvu institucija i velikoj količini karitativnih djela, pogođena je mnogim kriznim fenomenima. Među njima su slabljenje međugeneracijskog prijenosa vjere, što uzrokuje napuštanje od strane velikog broja mladih i, posljedično, snažan pad svećeničkih i redovničkih zvanja, skandali povezani sa seksualnim zlostavljanjem maloljetnika te različite koncepcije prava u odnosu na određene političke skupine. Ovi problemi rezultiraju padom autoriteta Crkve, što potiče vrlo jak utjecaj sekularizacijskih tendencija.“

„Dok se do nedavno moglo nadati da je poljsko društvo mnogo otpornije na sekularizacijske tendencije Zapada – i da bi naša zemlja mogla slijediti drugačiji put – danas se ta nada sve više gasi […]. Možda dosežemo kritični trenutak naše povijesti.“

Ponekad se stječe dojam da većina biskupa toga nije svjesna ili nije u stanju izraditi plan za budućnost. Pozitivan ishod bio bi važan za sve Crkve na kontinentu (settimananews.it; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.