Kardinal Czerny: budućnost ima samo kultura koja prihvaća druge

Osvrt kardinala Michaela Czernya, podtajnika Odjela za migrante Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja objavljen na novom blogu International Catholic Migration Commission.

“Nova enciklika pape Franje, Fratelli tutti, izravno se odnosi na radosti i nade, tuge i tjeskobe migranata, izbjeglica i svih prognanih i marginaliziranih osoba. Srce enciklike je poziv na veće bratstvo i socijalno prijateljstvo između svih naroda i nacija”. To piše kardinal Michael Czerny, podtajnik Odjela za migrante Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, na novom blogu International Catholic Migration Commission (ICMC). Kardinalov osvrt pod naslovom “Fratelli tutti i rana raseljenih” navodi ključne dijelove dokumenta podsjećajući na “otvoreno bratstvo, koje omogućuje da se svaka osoba prizna, prepozna, uvažava i ljubi bez obzira na fizičku blizinu, mjesto na svijetu gdje je rođena ili gdje živi”.

Pravo na dostojanstven život

Prema kardinalu Czernyju, “svaka osoba ima pravo na dostojanstven život i cjelovit razvoj u zemlji svog podrijetla. To priziva odgovornost cijelog svijeta jer se najsiromašnijim državama mora pomoći u razvoju. Ulaganja koja su potonjim potrebna”, nastavlja,”ne zasnivaju se samo na održivom gospodarskom razvoju, već također prvenstveno u borbi protiv siromaštva, gladi, bolesti, degradacije okoliša i klimatskih promjena”.

Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati

Podtajnik Odjela za migrante Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja ukazuje potom na “moralni odgovor” glede svih koji su prisiljeni u bijeg: “to se može sažeti u četiri aktivna glagola: prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati“. No, brojne su prepreke koje se pojavljuju na putu migranata i izbjeglica. Prepreke rođene iz “ksenofobnog mentaliteta koji nije kompatibilan s kršćanstvom”.

Toliko načina za otvaranje vrata

Slijedeći smjernice enciklike, kardinal Michael Czerny ukazuje na nekoliko načina kako otvoriti vrata onima koji su pobjegli iz humanitarne krize i postali naš novi susjed. To uključuje, između ostalog, povećanje i pojednostavljenje izdavanja viza, usvajanje privatnih i javnih zagovaračkih programa, otvaranje humanitarnih koridora za najugroženije izbjeglice i nuđenje odgovarajućeg i pristojnog smještaja. Također je bitno “zajamčiti osobnu sigurnost, pristup osnovnim uslugama i pravdi. Tako i dati slobodu kretanja i mogućnost rada; zaštititi maloljetnike i osigurati im redovan pristup obrazovanju”.

Zajednički napor

Fratelli tutti, ističe kardinal, jasno potvrđuje da pojedine države, djelujući samostalno, ne mogu usvojiti odgovarajuća rješenja. “Potrebni su usklađeni napori na globalnoj razini, poput Globalnog dogovora (Global Compact) za sigurne, uredne i redovite migracije održanog 2018. godine, jer odgovori mogu biti samo rezultat zajedničkog rada, dovodeći do globalnog zakonodavstva (governance) za migracije.

Dar susreta kultura

Kardinal u svom razmišljanju napominje da sam papa Franjo susret različitih kultura definira kao “dar”, kao onaj koji proizlazi iz migracije. “Susret koji može dovesti do obostranog bogaćenja a kao konkretne primjere Papa spominje kulturno obogaćivanje koje je donijela migracija Latina u Sjedinjene Države i talijanska migracija u zemlju njegova podrijetla, Argentinu”.

Velikodušnost i besplatnost

“Ali ta uzajamnost korisnosti”, nastavlja on, “ne predstavlja cjelokupnu stvarnost, a još manje onu temeljnu. Moramo težiti tome da budemo otvoreni prema drugima u duhu besplatnosti i velikodušnosti, što papa Franjo definira kao sposobnost činjenja nekih stvari zbog same činjenice da su one dobre same po sebi, bez nade da će postići nekakav rezultat, bez da se odmah očekuje nešto zauzvrat”.

Kultura koja ima budućnost

“Budućnost ima samo kultura koja slobodno prihvaća druge”, zaključuje kardinal Czerny. “To je naša budućnost i ona se mora dijeliti s potrebitima, uključujući migrante i izbjeglice. Poslušamo apel pape Franje za pravednijim, humanim i bratskim svijetom, koji se temelji na ljubavi i uzajamnom bogaćenju, a ne na sumnjičavosti i hladnoj ravnodušnosti” (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.