Devedeset godina Radio Vatikana, razlozi poslanja

U službi pape i bratstva među narodima. Tako je radio kojeg je započeo Pio XI. preispitivao sam sebe u vrijeme pandemije.

Andrea Tornielli

“Vatikanski radio, ustanovljen s dalekovidnom mudrošću, u službi je Papine misli i glasa, kako bi njihove odjeke proširila pravodobnom brzinom i djelotvornošću; on je i rječita potvrda neovisnosti Apostolske stolice, sredstvo za širenje papinskoga učiteljstva. Osim toga, od samoga je početka taj plod moderne tehnike bio u službi uzajamnoga jedinstva među narodima, zbog svojega univerzalnog smisla za bratstvo“. Te riječi, koje je 12. veljače 1961. godine izgovorio sveti Ivan XXIII. održale su netaknutom svoju aktualnost i u danima kada Vatikanski radio slavi 90 godina djelovanja, i kada Crkva usvaja poruku enciklike Pape Franje Fratelli tutti. Taj posebni rođendan radijske postaje koju je želio papa Pio XI., a izgradio Guglielmo Marconi, i koja je povjerena ocima isusovcima, slavi se u teškom trenutku povijesti ljudskoga roda zbog pandemije.

Borba protiv koronavirusa koji inficira pluća, i protiv virusa ravnodušja koji nas često priječi da se svi prepoznamo braćom, iznova je odredila programe, programiranje i značenje poslanja. U godini bolesti Covida-19, Papin je radio nastojao uspostaviti mrežu i staviti u kontakt osobe izolirane zbog lockdowna. Ispričao je brojna kreativna iskustva dobra koja su se dogodila u svijetu.

Jedan je događaj, više nego ikoji, obilježio povijest Vatikanskoga radija u posljednjoj godini. Riječ je o svjedočanstvu p. Luigija Maccallija, koji je dvije godine bio zatočenik džihadista između Nigera i Malija. Taj je misionar uspio doći do malog rasklimanog tranzistora koji su mu dali njegovi otmičari. Mogao sam svake subote na Vatikanskom radiju slušati osvrt na evanđelje nedjeljne liturgije. Jednom sam čak slušao misu u izravnom prijenosu… bila je to Papina misa na Duhove 2020. godine, rekao je misionar.

U tim riječima pronalazimo razloge službe koju obavlja ta radijska postaja, njezino tehničko osoblje i novinari koji dolaze iz 69 različitih zemalja, a koji svakodnevno prenose poruku Petrova nasljednika i zbivanja iz života Crkve u svijetu, usklađujući ih s različitim jezicima i kulturama, bez obuzetosti slušanošću, lajkovima ili autoreferencijalnim protagonizmom. To su opasnosti na koje je upozorio papa Franjo u rujnu 2019. godine, kada je primio u audijenciju Dikasterij za komunikaciju. Kakva treba biti komunikacija? – upitao je tada te istaknuo: Jedna od stvari koju ne trebate činiti jest reklama… Ne smijete raditi onako kako rade ljudska poduzeća koja nastoje imati više ljudi… Volio bih da naša komunikacija bude kršćanska, a ne čimbenik prozelitizma, rekao je papa Franjo.

U skladu s tom uputom, Vatikanski radio nastavlja donositi Papinu poruku brojnim ljudima poput p. Maccallija, koji na najudaljenijim dijelovima planeta “izgaraju” život za evanđelje. I prepričava svijetu njihove živote, nudeći ih na pozornost svima (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.