Dikasterij za kler pozvao sve španjolske biskupe u Rim

Dikasterij za kler pozvao je sve španjolske biskupe u Vatikan krajem studenoga. Susret 28. studenoga u Rimskoj kuriji bit će usredotočen na rezultate vizitacija sjemeništima u toj zemlji i zaključke iz toga, objavila je Španjolska biskupska konferencija na kraju svojeg izvanrednog općeg zasjedanja u ponedjeljak 30. listopada.

Prefekt dikasterija kardinal Lazarus You Heung-sik, naložio je na zahtjev pape Franje preispitivanje svih sjemeništa tijekom prošle godine. Dva urugvajska biskupa vizitirala su 45 središta formacije u 70 biskupija u zemlji u veljači i ožujku 2023. godine. Jedan od razloga za preispitivanje bilo je, među ostalim, i pitanje može li se zatvoriti neko od sjemeništa, izvijestili su tada mediji.

Rezultati vizitacije bili su „problematični“, izvijestio je u utorak španjolski časopis „Vida Nueva“, pozivajući se na izvor u Dikasteriju za kler. „Samo vrlo, vrlo malo njih može opstati“, citirali su zaposlenika dikasterija. Prema „Vida Nueva“, biskupi su nastojali dvojici vizitatora prikazati „idiličnu sliku“ tijekom njihovih posjeta sjemeništima. Pretpostavili su da se radi samo o posjetu, a ne o pravoj inspekciji. Prema časopisu, jedna od mogućih točaka kritike mogla bi biti nedostatak provedbe „Ratio fundamentalis“, temeljnih propisa za svećeničku formaciju, koje je Vatikan izdao 2016. U kontekstu skandala sa zlostavljanjem u Crkvi, novi tekst stavio je veći naglasak na prevenciju. Kandidati za svećeništvo moraju imati „stabilnu psihološku zrelost“ i „čvrstu i uravnoteženu osobnost“.

Dvojica vizitatora iz Urugvaja nisu samo posjetili biskupijska sjemeništa, nego i ustanove Neokatekumenskog puta i Opusa Dei. Gotovo četvrtina španjolskih bogoslova studira i ima formaciju u ustanovi na Neokatekumenskom putu. U Španjolskoj, koja je većinski katolička, kao i u mnogim europskim zemljama, opada broj kandidata za svećenike. Prema podacima Španjolske biskupske konferencije trenutno su 974 bogoslova. Prije deset godina bilo ih je oko 1700 (katholisch.de; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.