Vatikan: Katolicima ostaje zabranjeno pridruživanje Slobodnim zidarima

Tekst Dikasterija za nauk vjere koji je odobrio Papa odgovara na upit filipinskog biskupa: ponovno je istaknuta nepomirljivost između članstva u masonskim ložama i katoličke vjere, izvijestio je 15. studenog Vatican News.

Katolicima je i dalje zabranjeno pristupanje masoneriji. To je ponovljeno u odgovoru Dikasterija za nauk vjere od 13. studenog 2023., koji je potpisao prefekt Victor Fernández i odobrio papa Franjo. Dikasterij je odgovorio na zahtjev biskupa Julita Cortesa iz dijeceze Dumanguete na Filipinima. Cortes, „nakon što je sa zabrinutošću predstavio situaciju u svojoj biskupiji, zbog stalnog porasta vjernika koji se kao članovi pridružuju masoneriji, zatražio je prijedloge kako bi se na adekvatan način suočio s ovom stvarnošću s pastoralne točke gledišta, također uzimajući u obzir doktrinarne implikacije“.

Kako bi odgovorio na to pitanje, Dikasterij je odlučio uključiti i Filipinsku biskupsku konferenciju, „obavijestivši da bi bilo potrebno provesti koordiniranu strategiju između pojedinih biskupa koja uključuje dva pristupa“.

Prvi se odnosi na doktrinarnu razinu: Dikasterij ponavlja da je „aktivno članstvo vjernika u masoneriji zabranjeno zbog nepomirljivosti između katoličkog nauka i masonstva (usp. Izjava Kongregacije za nauk vjere iz 1983. i Smjernice koje je Biskupska konferencija objavila 2003. godine)“.

Stoga, novi tekst pojašnjava da „oni koji su formalno i svjesno članovi masonskih loža i prigrlili su masonska načela, potpadaju pod odredbe prisutne u gore navedenoj Izjavi. Ove se mjere također odnose na sve crkvenjake registrirane u slobodnom zidarstvu.“

Drugi pristup odnosi se na pastoralni plan: Dikasterij za nauk vjere predlaže filipinskim biskupima „provođenje pučke kateheze u svim župama, s obzirom na razloge nepomirljivosti između katoličke vjere i masonerije“. Naposljetku, biskupi Filipina su pozvani da procijene mogućnost da daju javnu izjavu o ovoj temi.

Izjava iz studenog 1983. objavljena je uoči stupanja na snagu novog Zakonika kanonskog prava. Tada objavljeni Zakonik zamijenio je onaj iz 1917., a među novim značajkama primijećeno je – kod nekih sa zadovoljstvom, kod drugih sa zabrinutošću – nepostojanje izričite osude masonstva i izopćenja za njegove članove, što je bilo prisutno u starom tekstu. U Izjavi koju su potpisali tadašnji kardinal Joseph Ratzinger i tajnik kongregacije Jérôme Hamer, a koju je odobrio Ivan Pavao II., ponavlja se da su katolici upisani u masonske lože „u stanju teškog grijeha“ (vatican news; ika; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.