Dikasterij za nauk vjere: poticati samohrane majke na pristup sakramentima

Odgovarajući na pitanje jednog biskupa iz Dominikanske Republike, koji naglašava kako se neke samohrane majke suzdržavaju od pričesti zbog straha od rigorizma klera, prefekt Dikasterija za nauk vjere s papom Franjom podsjeća da ženama u ovoj situaciji, već u teškoćama jer su odabrale život, treba pomoći da pristupe spasonosnoj snazi ​​sakramenata, izvijestio je 14. prosinca Vatican News.

Samohrane majke koje su odlučile zadržati svoju izvanbračnu djecu ne smiju se sprečavati nego poticati da pristupe sakramentima. Ovo  uči Dikasterij za nauk vjere u odgovoru na pitanje biskupa Ramóna Alfreda de la Cruza Baldere iz dijeceze San Francisco de Macorísa u Dominikanskoj Republici.

Papa odobrio pismo

Pismo koje je potpisao kardinal prefekt Victor Manuel Fernández, koje je 13. prosinca odobrio papa Franjo i koje je dan poslije objavljeno na mrežnoj stranici Dikasterija, odgovara na zabrinutost dominikanskog biskupa za ponašanje nekih žena koje se „uzdržavaju od pričesti zbog straha od rigorizma svećenstva i odgovornih u zajednicama“. Napominje se da „u nekim zemljama i svećenici i neki laici učinkovito sprečavaju majke koje su dobile izvanbračno dijete da pristupe sakramentima, pa čak i da krste svoju djecu“.

Euharistija, Božji odgovor na glad ljudskog srca

Nedavno je papa Franjo – ističe se u pismu – podsjetio da je „Euharistija Božji odgovor na najdublju glad ljudskog srca, na glad za istinskim životom: u njoj je sam Krist stvarno među nama da nas hrani, tješi i podupire na putu“ (Govor Organizacijskom odboru Nacionalnog euharistijskog kongresa SAD-a, 19. lipnja 2023.). Iz tog razloga, „žene koje su u ovoj situaciji odabrale život i vode vrlo složenu egzistenciju zbog tog izbora, treba poticati da pristupe spasonosnoj i tješiteljskoj snazi ​​sakramenata“.

Hrabrost samohranih majki

Konkretan slučaj samohranih majki i poteškoće s kojima se one ili njihova djeca susreću u pristupu sakramentima – napominje se u tekstu – Sveti je Otac već prozvao dok je bio nadbiskup u Buenos Airesu: „ima svećenika koji ne krste djecu djevojaka koje žive same jer nisu začete u svetosti braka. To su današnji licemjeri. Oni koji su klerikalizirali Crkvu. Oni koji udaljavaju Božji narod od spasenja. I ta jadna djevojka, koja je mogla vratiti svoje dijete pošiljatelju, ali je imala hrabrosti donijeti ga na svijet, luta od župe do župe da ga krsti“ (Homilija iz rujna 2012.).

Papa Franjo je, navodi se, prepoznao hrabrost ovih žena u iznošenju trudnoće: „Znam da nije lako biti samohrana majka, znam da vas ljudi ponekad mogu ružno gledati, ali reći ću vam jednu stvar: ti si hrabra žena jer si uspjela donijeti ove dvije kćeri na svijet. Mogla si ih ubiti dok su bile u tvojoj utrobi, ali poštovala si život, poštovala si život koji si imala u sebi i Bog će te nagradi za ovo, nagrađuje te. Ne stidi se, hodi uzdignute glave. ‘Ja nisam ubila svoje kćeri, donijela sam ih na svijet!’ Čestitam ti i neka te Bog blagoslovi“ (Videokonferencijski prijenos BBC-ja, 4. rujna 2015.).

Biti djevojka majka ne sprečava pristup Euharistiji

U tom se smislu – nastavlja Pismo koje je potpisao kardinal Fernández – „u mjesnoj Crkvi mora pastoralno raditi kako bi se jasno pokazalo da činjenica djevojke majke ne sprečava pristup Euharistiji. Kao i svim drugim kršćanima, sakramentalna ispovijed počinjenih grijeha omogućuje im pristupanje pričesti. Crkvena zajednica također mora cijeniti činjenicu da su one žene koje su prihvatile i obranile dar života koji su nosile u svojoj utrobi i koje se svakodnevno bore za odgoj svoje djece“.

Svakako – primjećuje se – postoje teške situacije „koje je potrebno razlučiti i pastoralno pratiti. Može se dogoditi da neke od tih majki, s obzirom na krhkost svoje situacije, ponekad pribjegnu prodaji svojih tijela kako bi uzdržavale obitelj. Kršćanska zajednica je pozvana učiniti sve što je moguće kako bi im pomogla da izbjegnu ovaj vrlo ozbiljan rizik, umjesto da ih oštro osuđuje.“

Logika suosjećanja

Iz tog razloga – stoji u Pismu – „Pastiri koji vjernicima predlažu puni ideal evanđelja i crkvenog učenja moraju im također pomoći usvojiti stav suosjećanja prema krhkim osobama i da se klonu njihova proganjanja ili previše oštrih ili brzopletih sudova“ (Amoris Laetitia, 308).

Kardinal potom ističe da se često, komentirajući biblijsku epizodu o ženi preljubnici (Iv 8, 1-11), podcrtava završni izraz: „ne griješi više“. Naravno, „Isus nas uvijek poziva da promijenimo svoj život, da vjernije odgovorimo volji Božjoj, da živimo dostojanstvenije. Međutim, ovaj izraz ne predstavlja središnju poruku ove evanđeoske perikope, koja je jednostavno poziv na spoznaju da nitko ne može prvi baciti kamen“. Zato papa Franjo, govoreći o majkama koje moraju same odgajati svoju djecu, podsjeća da „u takvim teškim prilikama u kojima žive najpotrebitiji, Crkva mora pokazati posebnu brigu i pružiti razumijevanje, utjehu i prihvaćanje, izbjegavajući da im nameće niz pravila kao da su kamenje, čime se može postići samo to da se oni osjećaju osuđenima i napuštenima upravo od one majke koja je pozvana donijeti im Božje milosrđe“ (Amoris laetitia, 49).

Muški šovinistički i diktatorski stavovi

Prefekt Dikasterija za nauk vjere podsjeća na ono što je Papa rekao u poruci Sinodi o ženskom i majčinskom licu Crkve, osuđujući „šovinističke i diktatorske stavove“ onih službenika koji „pretjeruju u svojoj službi i maltretiraju Božji narod“ (Govor Biskupskoj sinodi, 25. listopada 2023.).

„Na vama je – zaključuje kardinal Fernández u svom odgovoru biskupu San Francisca de Macorísa – da osigurate da se takvo ponašanje ne događa u vašoj mjesnoj Crkvi“ (vatican news; ika; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.