Dionysius a Nativitate Domini i Redemptus a Cruce

Dva čovjeka s kompliciranim redovničkim imenima Dionysius a Nativitate Domini (1600.-1638.) i Redemptus a Cruce (+1638.) zapravo su se zvali Pierre Berthelot i Thomas Rodriguez. Časte se kao prvi mučenici karmelskog reda.

Pierre je od mladosti radio na moru, a kasnije je prešao u službu francuskog i portugalskog kralja. Pomorske karte koje je izradio i danas se mogu vidjeti u British Museumu u Londonu.

Tijekom putovanja u Indiju 1635., svom je životu dao potpuno novi zaokret: Pierre se pridružio redu bosonogih karmelićana te je kasnije zaređen za svećenika.

U godini zaređenja, Pierre, s redovničkim imenom Dionysius a Nativitate Domini, pratio je kao dušobrižnik i pomorski stručnjak portugalsko izaslanstvo na otok Sumatru (Indonezija), gdje su ih napali mornari sultanata u Acehu. Svi članovi misije su uhićeni na poticaj nizozemskih vlasti sa sjedištem u Jakarti. Voditelj misije Castro, veleposlanik, jedini je preživio. Dionizijeva glava je bila rascjepljena sabljom, a njegov pratilac karmelski brat laik Redemptus ubijen je kopljem.

Godine 1900. papa Leon XIII. proglasio je dvojicu mučenika blaženima. Spomendan im je 29. studenog (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.