Dogmatičar: Kanonizacijom bi Benedikt XVI. bio izuzet od kritike zbog svojih pozicija

“Santo subito” za Benedikta XVI.? Dogmatičar Oliver Wintzek je oprezan: jer tada bi pokojnik bio izuzet od kritike zbog svojih pozicija. Osim toga, znanstvenik također kritizira opći pristup prema beatifikacijama i kanonizacijama.

Katolički teolog Oliver Wintzek slaže se s upozorenjima glede prijedloga da se pokojni papa Benedikt XVI. uzdigne na stupanj crkvenog naučitelja ili da ga se proglasi svetim. “Time bi ga se zapravo željelo izuzeti od kritike”, rekao je dogmatičar u petak 6. siječnja na internetskom portalu kölnske nadbiskupije Domradio.de. Uzdizanje u naučitelja Crkve je “vrsta teološke kanonizacije”. Ono što je on podučavao tako bi dobilo “normativni pečat odobrenja”.

Tijekom svog mandata Benedikt je ukorio mnoge teologe. “Istina je da se protivio modernosti, da je uvijek bio otuđen od nje, da je zagovarao otuđenje od sadašnjosti”, rekao je Wintzek, koji predaje na Katoličkom sveučilištu u Mainzu. “Tako cijela njegova teologija nekako ima auru da je ispala iz vremena, a time i iz svijeta”.

Zastarjela teologija
Teolog je također kritizirao “inflacijsku beatifikaciju i kanonizaciju papa” u nedavnoj prošlosti. “Na taj način, da tako kažem, ovu službenu strukturu treba uzdići do oreola presvetog”. Umjesto toga, potiče raspravu o tome ne bi li teologe poput Karla Rahnera, Hansa Künga, Johanna Baptista Metza, Bernharda Häringa i Leonarda Boffa trebalo uzdići u status crkvenih učitelja.

Imenovanje crkvenog naučitelja službeni je naslov koji Katolička crkva dodjeljuje svetici ili svecu koji se ističu doktrinarnim pravovjerjem, svetošću života ili izvanrednim znanstvenim postignućima, a Crkva ih izričito priznaje. Imenovanje vrši papa.

Pitanje treba li nedavno preminuli bivši papa Benedikt XVI. biti proglašen svetim više puta se raspravljalo povodom njegova sprovoda. Na kraju slavlja bili su pojedinačni uzvici “Santo subito” (“svetac odmah”) na Trgu sv. Petra. S druge strane, predsjednici Njemačke i Talijanske biskupske konferencije Georg Bätzing i Matteo Zuppi izrazili su zabrinutost glede takvih prijedloga (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.