Donedavni biskup Osnabrücka još jednom moli za oprost

Umirovljeni biskup Osnabrücka Franz-Josef Bode ponovno je na rastanku zatražio oprost. To se odnosi na „pogreške, nemar, neodlučnost i mrtve točke koje su oštetile i ranile osobe“, rekao je Bode na misi u nedjelju poslijepodne 4. lipnja u katedrali u Osnabrücku, izvijestio je Vatican News.

Franz-Josef Bode bio je biskup Osnabrücka više od 27 godina i bio je njemački dijecezanski biskup s najdužim stažem. Krajem ožujka, gotovo tri godine prije dobne granice, Papa je prihvatio odreknuće od službe 72-godišnjaka. Razlog je bio međuizvješće predstavljeno u jesen o studiji koju je naručio o suočavanju sa seksualnim nasiljem. Izvješće je dovelo do krize povjerenja u biskupiji. Stoga je u svojoj iznimno dugoj propovijedi biskup Bode ponovno zatražio oprost za slučajeve kada se „nažalost više okrenuo počiniteljima nego onima koji su pogođeni.“

„Usprkos svim ishitrenim pogrešnim tumačenjima i jednostavnim rješenjima, pokušao sam odgovarati plimama vjere, nade i ljubavi kroz koje ljudi žive“, kazao je. On se sam nada da je pridonio vjeri koja je prikladna za budućnost. U svojoj biskupskoj pastoralnoj skrbi želio je, kako je rekao, „živjeti pozitivnost kršćanstva, bezuvjetno Božje da čovjeku protiv svih negativnih sila“ (vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.