Za vikend će se održati drugi Svjetski susret ljudskog bratstva i sestrinstva

U Rimu će se tijekom sljedećeg vikenda, 10. i 11. svibnja, održati još jedan „Svjetski susret ljudskog bratstva i sestrinstva“. „Be human“ („Budi čovječan“) geslo je dvodnevne manifestacije kojom se želi pokrenuti i potaknuti suživot ljudi, objavio je 7. svibnja Vatican News.

Želja je da susret bude poput „kamena koji zatim pokreće lavinu“, istaknuo je u utorak 7. svibnja na konferenciji za novinare kardinal Mauro Gambetti, glavni organizator susreta. „Vidimo katastrofe koje u ovom trenutku uzrokujemo: sukobe, uništavanje okoliša, jaz između bogatih i siromašnih. Naš je sustav obilježen pohlepom, financijskim kapitalizmom i tehnologijom koja je odavno sama sebi svrha, a ne tek sredstvo… Kako natjerati ljude da ponovno sklapaju prijateljstva i kontakte? Polazimo od ovog pitanja koje će odrediti budućnost čovječanstva“, kazao je kardinal Gambetti.

Radi se o „prepoznavanju jedni drugih kao braće i sestara kako bismo zajedno krenuli naprijed“, dodao je. Franjevac, nadsvećenik Bazilike Svetog Petra, papin kardinal vikar za Grad Vatikan i voditelj vatikanske zaklade „Fratelli tutti“ sanja o „pokretu koji govori ne ratu“ i o „povelji čovječanstva“ koja tek treba biti napisana.

„Nekoliko dobitnika Nobelove nagrade odazvalo se našem pozivu, kao i brojni predstavnici društava iz cijeloga svijeta“, rekao je isusovac Francesco Occhetta iz zaklade.

„Dolaze osobe poput menadžera NASA-e Billa Nelsona, gradonačelnika New Yorka Erica Adamsa i talijanskog nogometnog izbornika Luciana Spallettija. Nobelovci, među njima i Rus Dmitry Muratov, na ‘Okruglom stolu za mir’ napisat će tekst koji će nas inspirirati u skoroj budućnosti pri izradi ‘Povelje čovječanstva’. Ne radi se o natjecanju s Deklaracijom UN-a o ljudskim pravima, već o razmišljanju o tome što nas čini ljudima. Sudionici Svjetskog dana bratstva i sestrinstva sudjelovat će na dvanaest okruglih stolova diljem grada Rima. Završni događaj održat će se u subotu poslijepodne na Trgu sv. Petra“, rekao je o. Occhetta.

Direktor komunikacija Bazilike svetog Petra, franjevac Enzo Fortunato, najavio je da će papa Franjo u subotu nazočiti Okruglom stolu za djecu. Ovo je nešto kao predsusret prije Svjetskog dana djeteta, koji Papa želi organizirati krajem svibnja. Franjo će u audijenciju primiti i protagoniste ovog svjetskog susreta. Vatikanski kardinal državni tajnik Pietro Parolin započet će govorom razgovore među nobelovcima. Na jednom od okruglih stolova sudjeluje i talijanski predsjednik Sergio Mattarella. Sve runde dijaloga prenosit će se uživo na internetu.

Južnoafrički veleposlanik u Italiji, Nosipho Jezile, najavio je da će udovica Nelsona Mandele, Graça Machel Mandela, također doći u Rim na svjetski susret u petak i subotu. Njezin nastup prvenstveno će biti o „ženskom vodstvu“ i „osnaživanju“.

„Sudionici okruglih stolova već nekoliko mjeseci međusobno razmjenjuju ideje“, rekla je predsjednica humanitarne organizacije „Pomoć Crkvi u nevolji“ u Italiji Sandra Sarti. „Govorimo o vrednotama koje se ne tiču samo katolika, nego svih ljudi općenito – vrednotama koje su temeljne za svako društvo. Naš susret nije zaključak ničemu, već početak. Riječ je o konkretnim idejama i iz njih bi trebali proizaći projekti. Sve s ciljem što većeg afirmiranja paradigme bratstva“, pojasnila je Sarti.

Prvi takav susret dogodio se u Vatikanu početkom lipnja prošle godine – velikim skupom na Trgu svetog Petra. Papa Franjo tada, nažalost, iz zdravstvenih razloga nije bio nazočan.

Papa Franjo je, tako reći, otac ovog projekta. Dana 4. veljače 2019. potpisao je u Abu Dhabiju temeljni „Dokument o ljudskom bratstvu i sestrinstvu“, zajedno s velikim imamom džamije i Sveučilišta al-Azhar iz Kaira al-Tayyibom. Također je autor enciklike „Fratelli tutti“, na kojoj se temelji istoimena vatikanska zaklada koja je pak organizator ovih Svjetskih susreta ljudskog bratstva (vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.