Elisabeth Anna Bayley

Elisabeth, koja? U Europi je rijetko tko poznaje, ali u Sjedinjenim Američkim Državama ona i danas oblikuje katolički školski sustav: Elisabeth Anna Beyley Seton (1774.-1821.).

Kad se kći protestantskog liječnika rodila u New Yorku, malo je toga moglo nagovijestiti njezin budući život. Elisabeth se udala za trgovca Williama Setona, postala majka i kao bogata supruga uključila se u društvene klubove. Godine 1798. William Seton morao je za svoju tvrtku proglasiti bankrot, razbolio se od tuberkuloze i umro 1803. za vrijeme zajedničkog putovanja sa suprugom u Italiju.

Bogata Njujorčanka potom je postala siromašna udovica s petero djece. U Firenci je naučila o katoličanstvu i bila toliko fascinirana da je godinu dana kasnije postala katolkinja.

Vrativši se u SAD, isprva je radila kao učiteljica te je 1809. godine osnovala „Sestre milosrdnice“ po uzoru na sestre vinkovke. Sestre su osnivale katoličke škole, brinule se za bolesne osobe i pokretale sirotišta. Njihove su se škole raširile diljem zemlje. Elisabeth je umrla 1821., a kanonizirana je kao svetica 1975., kao prva žena rođena u Americi koja je proglašena svetom (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.