Europski sud za ljudska prava: Sveta Stolica uživa imunitet od tužbi za zlostavljanja

Mogu li žrtve zlostavljanja izravno tužiti Svetu Stolicu? Ne, kaže Europski sud za ljudska prava: Načelo međunarodnog prava o imunitetu država vrijedi i za Svetu Stolicu. Razlog je bila pritužba nekoliko žrtava.

Prema presudi Europskog suda za ljudska prava, žrtve zlostavljanja od strane pripadnika Katoličke crkve ne mogu izravno tužiti Vatikan. U svojoj odluci objavljenoj u utorak, suci u Strasbourgu pozvali su se na načela međunarodnog prava o imunitetu država koja se primjenjuju i na Svetu Stolicu. Činjenica da su u konkretnom slučaju belgijski sudovi proglasili da nemaju nadležnost za poduzimanje radnji protiv Svete Stolice nije povrijedila pravo tužitelja na pošteno suđenje.

Protiv presude Vijeća donesene većinom od šest prema jedan moguća je žalba Velikom vijeću. 24 osobe iz Belgije, Francuske i Nizozemske podnijele su žalbu. Rekli su da su ih katolički svećenici u djetinjstvu seksualno zlostavljali. 2011. su tužili Svetu Stolicu, belgijskog nadbiskupa, njegova dva prethodnika, kao i druge biskupe i dvije redovničke zajednice na sudu u Gentu i preuzeli solidarnu odgovornost s ciljem naknade.

Sveta Stolica kao strani suveren

Sud u Gentu odbio je nadležnost nad Svetom Stolicom. Žalbeno tijelo i odvjetnik Belgijskog kasacijskog suda složili su se s ovim stajalištem. Kao opravdanje, Apelacijski sud je naveo da je država Belgija priznala Svetu Stolicu kao stranog suverena s pravima i obvezama strane države, kako je izraženo u međunarodnim ugovorima i diplomatskim misijama. Stoga uživa imunitet u sudskoj praksi.

Prema izjavi Suda za ljudska prava, 20 od 24 tužitelja od tada je dobilo odštetu od nadležnog arbitražnog odbora za pitanja zlostavljanja (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.