Kardinal Fernández: Zakoni koji kažnjavaju LGBTQ osobe su veliki problem

Katolička Crkva je protiv zakona koji kriminaliziraju istospolne radnje, a te zakone provode brojne zemlje uz žalosnu potporu nekih katoličkih skupina, rekao je u ponedjeljak 8. travnja voditelj vatikanskog Dikasterija za nauk vjere.

Na predstavljanju deklaracije „Dignitas infinita“ koja je ponovo potvrdila protivljenje Vatikana operaciji promjene spola, „rodnoj teoriji“ i rađanju djeteta surogat majčinstvom te osudila nasilje nad ženama, femicid, nasilje nad migrantima i trgovinu ljudima, kardinal Víctor Manuel Fernández nazvao je zakone koji kažnjavaju LGBTQ osobe „velikim problemom“ i izjavio da je normalno da nisu „za kriminalizaciju“.

„Bolno je vidjeti da neki katolici podržavaju takve zakone“

Kardinal Fernandez, teolog kojeg je papa Franjo prije manje od godinu dana imenovao voditeljem vatikanskog Dikasterija za nauk vjere, rekao je novinarima da je „bolno“ vidjeti da neki katolici podržavaju takve zakone.

U veljači 2023., vraćajući se s putovanja u Afriku gdje su homoseksualne veze često tabu, Franjo je rekao da su zakoni koji kriminaliziraju LGBT osobe grijeh i nepravda, jer Bog voli i prati osobe s istospolnom privlačnošću.

„Kriminalizacija homoseksualnosti je problem koji se ne može ignorirati“, rekao je papa, citirajući neimenovana istraživanja prema kojima 50 zemalja kriminalizira LGBT osobe „na ovaj ili onaj način“, a oko 10 drugih ima zakone koji uključuju i smrtnu kaznu.

Pod Franjom je Katolička Crkva postala susretljivija prema LGBT osobama. U prosincu je ured kardinala Fernandeza izdao značajan dokument, deklaraciju „Fiducia suplicans“, čime dopušta blagoslov istospolnim parovima, što je izazvalo oštru reakciju konzervativaca.

Crkva bi „mogla pronaći prikladnije riječi“

Ipak, Katekizam Katoličke Crkve napisan prije 30-ak godina službeno uči da su „homoseksualne radnje intrinzično poremećene“. Odgovarajući na pitanje može li se takav jezik izmijeniti, kardinal Fernandez je rekao da je „istina da se radi o snažnom izrazu i da s njim ide mnogo objašnjavanja“ te da „bismo možda mogli pronaći jasniji izraz.“ Rekao je da je poanta katoličkog učenja da istospolne zajednice ne mogu parirati „neizmjernoj ljepoti“ heteroseksualnih, a da bi Crkva „mogla pronaći prikladnije riječi da to izrazi“ (vatican news; hina.hr; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.