Flamanski biskupi predlažu strukturni pastoral za homoseksualne osobe

Nekadašnja rimska Kongregacija za nauk vjere (danas Dikasterij) objavila je da Crkva nema ovlasti blagoslivljati istospolne veze. Biskupi belgijske regije Flandrija sada žele “strukturno usidriti pastoralnu skrb i savjetovanje za homoseksualne osobe”, a u novoobjavljenom tekstu nalaze se i molitve blagoslova za homoafektivne parove.

Biskupi belgijske regije Flandrije, među njima i briselski kardinal Jozef De Kesel, u utorak su objavili tekst pod naslovom “Biti pastoralno bliz homoseksualnim osobama. Za gostoljubivu Crkvu koja nikog ne isključuje”. Prema vlastitim izjavama, biskupi belgijske regije Flandrije ne žele uvesti zasebnu “liturgiju” za blagoslov homoafektivnih (homoseksualnih) parova. 

Suprotno onome što se navodilo u medijima, nema tekstova za slavlja blagoslova za istospolne parove, rekao je u srijedu 21. rujna 2022. glasnogovornik nadbiskupije Mechelen-Bruxelles Geert De Kerpel. Ipak, za situacije u kojima homoseksualne osobe ili parovi izražavaju zahtjev za “molitvenim trenutkom”, biskupski priručnik sadrži dva predložena teksta. Oni također odgovaraju na želju da Bog “blagoslovi i nastavi njihovu predanost ljubavi i vjernosti”. Biskupi ističu da mora ostati jasna “razlika u odnosu na ono što Crkva shvaća pod sakramentalnom ženidbom”.

Liturgičar Ewald Volgger smatra da su predložene molitve blagoslova također liturgija, slavlje sakramentala. “Belgijski prijedlog slavlja vrlo je jednostavan. Slijedi klasičnu strukturu ceremonije blagoslova. Nakon uvodne riječi i uvodne molitve slijedi čitanje svetih tekstova, zatim molitva supružnika, potom molitva zajednice za njih dvoje. Slijede zagovori, Oče naš, završna molitva i blagoslov. Mislim da nema smisla takvo slavlje blagoslova ne nazvati liturgijom”, komentirao je Volgger, dodajući: “Objavu belgijskih biskupa vidim kao dosljedan način suočavanja s rimskom izjavom koja je naišla na veliki otpor od vjernika do biskupa i kardinala. […] S crkveno-političkog gledišta, ovo sada je svakako revolucija, jer ovdje biskupi konačno imaju hrabrosti reći: ‘To je potrebno i trebamo’ poduzeti konkretan korak. […] S liturgijskoteološkog gledišta vrijedan je i nacrt Starokatoličke Crkve. U Italiji također postoje pristupi koji mogu računati na podršku talijanskih biskupa i kardinala. Vrijeme je da i njemački biskupi osnuju radnu skupinu i na temelju postojećih nacrta objave sličan dokument kao što su to učinili belgijski biskupi”, zaključio je liturgičar Volgger.

Nekadašnja rimska Kongregacija za nauk vjere, sada Dikasterij za nauk vjere, izjavila je u pismu objavljenom u ožujku 2021. da Crkva nema ovlasti blagosloviti istospolne veze. Jer to uključuje seksualne aktivnosti izvan braka muškarca i žene. Bog blagoslivlja grešne ljude, ali ne i grijeh, pisale su vatikanske vlasti.

Kritike Vatikanu iz različitih zemalja
Vatikansko “ne” naišlo je na kritike u Belgiji, Njemačkoj i drugim zemljama. Prema tadašnjoj izjavi Belgijske biskupske konferencije, rimsko “ne” bilo je “posebno bolno” za mnoge istospolne parove vjernike te njihove obitelji i prijatelje. U Njemačkoj je, kao reakcija na vatikansko “ne”, već bilo nekoliko obreda blagoslova istospolnih parova. Oko 80 zajednica diljem zemlje sudjelovalo je u drugom izdanju kampanje “#liebegewinnt” (“#ljubavpobjeđuje”) u svibnju.

Objavljivanjem novih liturgijskih smjernica flamanski biskupi žele izaći u susret onima koji su pogođeni. Cilj je “strukturno usidriti pastoralnu skrb i savjetovanje za homoseksualne osobe”. U tu svrhu također uspostavljaju središnju kontaktnu točku za homoseksualnost i vjeru. Također žele u svakoj biskupiji imenovati osobu za kontakt koja će voditi brigu o toj temi u sklopu obiteljskog pastorala.

Prema biskupima iz Flandrije, ovaj potez odgovara volji pape Franje da obrati posebnu pozornost na situaciju homoseksualnih osoba. Izrazio je to u svom pismu „Amoris laetitia“ iz 2016. o braku i obitelji (kna; knakna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.