CEI i HBK: Za objavu fotografije maloljetnika na mrežnim stranicama župe potrebna je pismena suglasnost oba roditelja

Hrvatska biskupska konferencija i Povjerenstvo HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba objavili su na svojim stranicama najavljene prijevode usvojenih priručnika Talijanske biskupske konferencije (CEI) za učitelje, odgojitelje i pastoralne radnike pod nazivima “Rane zlostavljanja” (vidi ovdje) i “Primjeri dobre prakse za prevenciju i zaštitu maloljetnika u župi” (vidi ovdje). U nastavku donosimo kratki dio iz potonjeg priručnika naslovljen “Objavljivanje fotografija maloljetnika u vijestima i na mrežnim stranicama župe” (str. 41-42) te još neke manje dijelove priručnika u kojima se govori o tome.

Video i fotografsko snimanje se ne smije činiti bez posebne suglasnosti roditelja. Njihova pismena suglasnost također je neophodna i za eventualno dijeljenje fotografija. Valja podsjetiti na važnost čuvanja ovlaštenja ili autorizacije za objavu slika i fotografija, kao i izjave roditelja/staratelja koji uskrate suglasnost (str. 39). Ne smiju se distribuirati prepoznatljive fotografije ili slike jednog ili više maloljetnika putem bilo kojega vizualnog (papir, mural ili dr.) ili tehničkog (vjesnik, mrežna stranica, društvena mreža) sredstva, bez pristanka roditelja (koji se mora izričito odnositi na predviđenu vrstu distribuiranja) (str. 57).

Za objavu fotografija ili slika na vijestima ili službenim stranicama ili društvenim mrežama župe, potrebna je prethodna informirana pismena suglasnost oba roditelja ili skrbnika. Pristanak moraju izraziti oba roditelja na temelju zajedničke roditeljske odgovornosti.

Svećenici, pastoralni radnici i volonteri trebaju znati da objavljivanje fotografija i videozapisa maloljetnikâ na njihovim osobnim stranicama na facebooku ili instagramu ili drugim društvenim mrežama, u potpunosti pripada njihovoj osobnoj odgovornosti.

Treba istaknuti osjetljivost objavljivanja fotografija maloljetnikâ na društvenim mrežama poput instagrama ili facebooka (također župnih): svaka objavljena fotografija zapravo postaje predmetom velikoga dijeljenja putem mreže prijateljstava.

Naposljetku, što se tiče kvalitete fotografija objavljenih na stranici, preporučuje se da one ne budu visoke razlučivosti, osobito kada prikazuju maloljetnu osobu u krupnom planu. Isto vrijedi i pri objavljivanju u tiskanom obliku ili na internetu fotografijâ koje prikazuju velike skupine djece, primjerice skupna fotografija djece koja su na katehezi ili u kampu (hbk.hr; fratellanza.net).

Iako to ne stoji u spomenutom priručniku, ovome valja nadodati i to da je Kaznenim zakonom RH u članku 178. određeno kažnjavanje jednom godinom zatvora onoga tko iznese podatak iz osobnog ili obiteljskog života djeteta, objavi fotografiju ili otkrije identitet djeteta te time na bilo koji način ugrozi njegovu dobrobit. Kazna je dvostruko uvećana ako se to djelo učini javno, putem medija a trostruko uvećana ako to isto djelo počini netko kao službena osoba ili u obavljanju profesionalne djelatnosti. Više o tome može se pročitati u članku “Zaštita privatnosti djece u medijima” koji je za iusinfo.hr napisala pravnica Jasminka Blažinović Grgić (iusinfo.hr; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.