Franjo Ksaverski

Mreže, inkulturacija i održivost – ono što zvuči kao smjernice suvremenih tvrtki provodio je već Francisco Javier (1506.-1552.) i time okrenuo kršćansku misiju naglavce.

Prvi pratitelj Ignacija Loyolskog i suosnivač isusovačkog reda poslan je kao papinski legat 1541. u Indiju. Tamo je Francisco Javier radio kao dušobrižnik za portugalske doseljenike i misionario među lokalnim stanovništvom.

Osam godina kasnije otišao je kao misionar u Japan. Gdje god je išao, Franjo je prvo pokušavao proučiti jezik i kulturu dotičnog područja. Proučavao je lokalne oblike religije i prilagođavao je svoju odjeću običajima.

Franjo Ksaverski uspostavio je misijske postaje i povjerio njihov nastavak lokalnim radnicima s kojima se i dalje dopisivao.

Njegovi vlastiti izvještaji objavljivani su diljem Europe od 1545. nadalje i izazvali su pravu misionarsku euforiju. Franjo Ksaverski nije mogao ostvariti svoj san o misionarstvu u ogromnom Kineskom carstvu. Preminuo je u blizini Macaoa nakon kratke i teške bolesti 3. prosinca. Taj datum ujedno je i njegov spomendan (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.