Papa Franjo putuje u Trst, grad u kojem završava jedna od balkanskih izbjegličkih ruta

Ove će nedjelje 7. srpnja papa Franjo posjetiti lučki grad Trst na krajnjem sjeveroistoku Italije. Tu završava jedna od balkanskih izbjegličkih ruta. Papino putovanje već je donijelo promjenu za migrante blokirane u Trstu.

U nedjelju 7. srpnja papa Franjo ide na svoj treći ovogodišnji pastoralni posjet Italiji. Nakon Venecije 28. travnja i Verone 18. svibnja, ovaj put posjećuje lučku metropolu Trst na krajnjem sjeveroistoku zemlje. Službeni razlog posjeta je višednevni susret katoličkih udruga koje djeluju u socijalnom sektoru te Caritasu.

Nakon sloma talijanski kršćanski demokrati traže nove načine uključivanja u društveni i politički život zemlje. To otežava opći politički razvoj u Italiji, koja trenutno sve više ide prema frontalnoj desno-lijevoj konfrontaciji bez relevantnog političkog centra.

„Socijalni tjedan katolika u Italiji

Govorom predsjednika Sergia Mattarelle 3. srpnja otvoren je 50. „Socijalni tjedan katolika u Italiji“, a Papa će ga zaključiti četiri dana kasnije u Kongresnom centru u Trstu. Očekuje se da će komentirati i društvenu ulogu katolika u suvremenoj Italiji. Nazočnost predsjednika Talijanske biskupske konferencije, kardinala Mattea Zuppija, naglašava nacionalnu važnost događaja.
U vatikanskim medijima posebno je spomenuta prisutnost Philippea Donneta, čelnika osiguravajućeg društva Generali sa sjedištem u Trstu. Šesto najveće osiguravajuće društvo u svijetu primarno podržava izbjeglice i obitelji u hitnim situacijama kroz svoju zakladu „The Human Safety Net“.

Nakon govora na Socijalnom tjednu Papa će se susresti s migrantima od kojih mnogi u Trstu žive u neljudskim uvjetima. Njegova prisutnost na sjeverozapadnom kraju balkanske rute učinio je grad središtem zbivanja. Godinama su stotine ljudi, uključujući mnoge iz jugoistočne Azije, živjeli među smećem i štakorima u trošnim skladištima („silosima“) u luci.

Prije Papinog posjeta gradonačelnik raščistio dotrajale silose

Samo nekoliko tjedana prije Papinog posjeta gradonačelnik Roberto Dipiazza (Forza Italia) naredio je da se oronule dvorane očiste, zatvore i zapečate. Lokalni mediji ranije su izvijestili da se Papa želi sastati s tamošnjim stanovnicima. Dipiazza vlada gradom od 2001. godine, s pet godina stanke.

Prema izvješću dnevnih novina Il Fatto Quottidiano, većina raseljenih migranata smještena je u stambene kontejnere uz potporu UNHCR-ove agencije za izbjeglice. Ostali su odvedeni u susjedne gradove i pokrajine.

Budući da je mjesni biskup Enrico Trevisi vjerojatno izvijestio Papu o događajima, očekuje se da će se Franjo u jednom od svojih javnih govora osvrnuti i na situaciju migranata. Uoči Papinog posjeta, Trevisi je javno ukazao na očigledne pritužbe u „silosima“ i pozvao na brza poboljšanja.

Susret s osobama s invaliditetom

Osim s migrantima, Papa će se u Trstu susresti s osobama s invaliditetom, predstavnicima drugih kršćanskih Crkava i skupinom znanstvenika. Na kraju svog posjeta papa Franjo želi slaviti i misu koja će biti na središnjem tršćanskom trgu Piazza Unita d’Italia, a očekuje se oko 10.000 ljudi.

Franjo će u homiliji vjerojatno govoriti i o posebnoj ulozi lučkog grada Trsta sa svojim jedinstvenim položajem na razmeđu slavenskih, germanskih i romanskih kultura. Nakon završne javne podnevne molitve, Papa želi napustiti Trst helikopterom prije 13 sati i vratiti se u Vatikan u ranim poslijepodnevnim satima (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.