Franz Lackner: Bez prečaca u sinodskom procesu, dragocjena je metoda slušanja

Nadbiskup Franz Lackner iz Salzburga istaknuo je kako trenutačni općecrkveni sinodalni proces nije ići prečacima kako bi se brže došlo do cilja, prenio je 1. lipnja Vatican News.

Posebno aktualna faza sinode, koju karakterizira razlikovanje onoga što se može čuti, dovodi do izjava poput: “Dosta je rečeno, sada se mora nešto učiniti”. Ali to nije bila Papina namjera, istaknuo je nadbiskup u četvrtak 1. lipnja u hodočasničkoj bazilici Maria Plain.

Franjo je mnoge iznenadio proglašenjem ove sinode. Lackner je priznao da ni on sam nije mogao zamisliti da će sinoda biti o samoj sinodalnosti. Prema riječima salzburškog nadbiskupa, koji je i predsjedatelj Austrijske biskupske konferencije, bilo mu je teško koristiti instrumente kao što su skupine za slušanje i predsinodalne skupštine. U međuvremenu, međutim, metode smatra “blagotvornim” i rado ih koristi i sam, primjerice tijekom župnih vizitacija.

I sam je u međuvremenu bio uključen u “sigurno pedesetak slušateljskih skupina”, kazao je. Bilo je to “duboko iskustvo” da se vidi koliko je katkad važno šutjeti zajedno. U razgovoru sa župnim vijećnicima Lackner navodi da više od 80 posto vremena čuje pritužbe da se vjera ne može prenijeti na mlade. On sam nema “fiksne odgovore, ali sve što me dotiče nastojim pretočiti u vjeru”, rekao je nadbiskup (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.