Gemma Galgani

Tako lijepa, a tako siromašna? To ne mora biti tako! Dobar brak mogao je riješiti mnoge probleme – ali Gemma Galgani (1878.-1903.) htjela je ići svojim putem.

Kći farmaceuta iz Lucce (Italija) u ranoj je dobi doživjela mistične vizije, kao i bolne gubitke: majka joj je umrla 1886., najdraži brat 1894., a otac 1896. Osiromašena obitelj tada je razvlaštena i ostavljena u potpunoj sirotinji. Tijekom tog vremena, nevjerojatno lijepa Gemma dobila je nekoliko bračnih ponuda, koje je sve redom odbila. Umjesto toga, radila je kao sluškinja i sanjala o ulasku u samostan.

Nakon uzaludnog zanimanja za zajednicu sestara Pohođenja, Gemma se upoznala s redom pasionistica, s kojim je ostala usko povezana kroz cijeli život. Gemma je opetovano tražila da uđe u zatvoreni samostan pasionistica i bila je odbijena zbog sve češćih mističnih iskustava. Godine 1902. Gemma je oboljela od tuberkuloze i umrla u dobi od samo 25 godina 11. travnja 1903. Iza sebe je ostavila brojne pisane bilješke. Papa Pio XII. modernu mističarku proglasio je svetom 1940. godine. Njezin spomendan je 11. travnja (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.