Genn upozorava: Seksualnom zlostavljanju često prethodi duhovno zlostavljanje

Crkvena konferencija raspravlja o “opasnim duhovnim vođama”. Dva će dana biskupi, stručnjaci i oni koji su pogođeni raspravljati o “duhovnom zlostavljanju”. Na početku biskup Felix Genn upozorava na drastične posljedice: Seksualnom zlostavljanju često prethodi duhovno zlostavljanje.

Münsterski biskup Felix Genn upozorava na posljedice “duhovnog zlostavljanja” u Katoličkoj crkvi. Takav oblik zlostavljanja ima “ozbiljne učinke na emocionalnu i psihološku dobrobit ljudi. Nerijetko takva duhovna zlouporaba moći prethodi i seksualnom zlostavljanju, priprema ga na duhovno manipulativni način”, rekao je u četvrtak u Leipzigu biskup Genn, član Njemačke biskupske konferencije (DBK) i predsjednik Povjerenstva za duhovna zvanja i crkvene službe.

Biskup je govorio na početku dvodnevne konferencije Katoličke akademije biskupije Dresden-Meißen s naslovom Opasni duhovni vođe? Duhovničko i duhovno zlostavljanje. U raspravama između pogođenih osoba i stručnjaka iz medicine, psihologije, kanonskog prava, teologije i Crkava, događaj je, kako javlja DBK, namijenjen samokritičnom propitivanju pastoralnog djelovanja Crkve u kojem se na temelju analize fenomena duhovničkog i duhovnog zlostavljanja raspravlja o mogućnostima prevencije, reakcije i ponovne procjene.

“Počinitelj prilagođava žrtvinu savjest sebi”

Genn je naglasio da je zlostavljanje uvijek zlouporaba moći koja se provodi u određenoj strukturi odnosa: “Duhovna zlouporaba moći posebno znači instrumentalizaciju duhovnog područja osoba duhovnim sredstvima te iskorištavanje odnosa osobe s Bogom od strane počinitelja kako bi se ispunili vlastiti ciljevi i potrebe”. Duhovno zlostavljanje odnosi se na prostor “duhovne intimne sfere” druge osobe, koja je počinitelju svjesno ili nesvjesno stavljena na raspolaganje ili je na manipulativni način otvorena, a zatim oduzeta.

Biskup nadalje kaže da Crkva najuži čovjekov dijalog s Bogom smatra zaštićenim područjem. “Duhovno zlostavljanje” moglo bi nastati u ovom kontekstu na temelju samorazumijevanja počinitelja koji preuzima isključivu nadležnost nad sadržajem vjere i vlada nad drugim osobama kroz doktrinu koju on sam tumači. Počinitelj tako odnos s Bogom osobe u pratnji uzima sebi na vlastito raspolaganje te se uzdiže u božanski položaj”, govori Genn. S druge strane, u kasnijoj žrtvi se, zbog vlastite nesigurnosti, često javlja potreba za velikom jasnoćom u življenju vjere. Često žrtva isprva ne primijeti kako se njezina vjera mijenja. “Počinitelj vlastitim stavovima prilagođava žrtvinu savjest prema sebi i daleko od Boga. Drži žrtvu podalje od drugih odnosa što u njoj stvara osjećaj nemoći i stanja milosti, zbog kojih je gotovo nemoguće osloboditi se ovisnosti o počinitelju”, naglašava münsterski biskup.

Genn poziva na više preventivnog rada

U borbi protiv “duhovnog zlostavljanja” Genn zagovara postupak u tri koraka koji je naveo papa Franjo: “Uvidjeti – prosuditi – djelovati”. Stav otvorenosti važan je prilikom opažanja. “Valja najviše slušati siromašne, marginalizirane i žrtve duhovnog zlostavljanja, koji nikako nisu tek ljudi za naše sažalijevanje”, tvrdi biskup. Drugi je korak prosuđivanje uviđene životne situacije u svjetlu vjere i u tradiciji Crkve. I ako se prepozna duhovno zlostavljanje, Crkva je tada dužna nešto poduzeti. Dobar preventivni rad također je važan i mi kao Crkva “moramo zajedno odabrati put prevencije duhovnog zlostavljanja kroz tečajeve za dobru duhovnu pratnju i vodstvo, kroz pregled statuta i prije svega kroz dubinsko poznavanje fenomena i razvoj kriteriologije” (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.