Georgu Gänsweinu otkazano gostovanje u Madridu

Unatoč tome što su neki uporno tvrdili drugačije, nitko nije obavijestio Madridsku nadbiskupiju, ne toliko o samom događaju koji je 18. listopada planirala organizirati Fundación Universitaria Española (FUE), koliko o njihovom “gostu-zvijezdi”. Otkazivanje događaja, jasno daje do znanja da, za razliku od onoga što se događalo u prošlosti, sadašnji nadbiskup Madrida kardinal José Cobo Cano neće dopustiti da drugi pokušaju obilježiti, od početka, njegov mandat, izvještava 16. listopada Religión Digital.

Konačno, Georg Gänswein neće doći u Madrid. E-mail koji je 16. listopada popodne poslala Fundación Universitaria Española navodi da je “odbor Španjolske sveučilišne zaklade sa žaljenjem obavještava da je ceremonija otvaranja tečaja 2023./2024. najavljena za ovu srijedu, 18. listopada, otkazana iz organizacijskih razloga”.

Iako je FUE privatna zaklada (unatoč činjenici da njome predsjeda Lydia Jiménez, iz križarskih pohoda Santa María, nakon ostavke, prije godinu dana, kardinala Osora) koja može pozvati koga god smatra prikladnim, ne čini se baš ispravnim dovesti nadbiskupa, poput nekadašnjeg osobnog tajnika Benedikta XVI., i sakriti ga od najviše vjerske vlasti grada u kojem se slavlje planiralo održati. To je pokrenulo logičnu nelagodu kod novog kardinala Joséa Coboa, koji je, priznajući da nema ovlasti zabraniti događaj, obavijestio odgovarajuću stranu.

U isto vrijeme, nuncij u Španjolskoj, Bernardito Auza, trebao bi dobiti oštro upozorenje iz Rima zbog planiranja sudjelovanja u događaju bez ovlaštenja nadbiskupije, i to u pratnji osobe koju je, što bi papinski predstavnik trebao znati, u Freiburg poslao sam Papa, i to uz izričitu zabranu putovanja u inozemstvo bez dopuštenja crkvenih vlasti.

I u nadbiskupiji Madrid i u Vatikanu veliko je nezadovoljstvo ulogom koju je u posljednje vrijeme imao nuncij Auza. Nezadovoljstvo se proteže i na ponašanje umirovljenog nadbiskupa Madrida kardinala Rouca Varele, autentičnog pokrovitelja organizacije sada otkazanog događaja, koji se kamuflira kao svojevrsno priznanje Benediktu XVI. Upravo po modelu po kojem je prije godinu dana postupila Asociación Católica de Propagandistas pozivajući još jednog Franjinog deklariranog protivnika, kardinala Gerharda Müllera. Ali stvari su se promijenile, puno. I čini se da je po prvi put Rouco Varela shvatio poruku svog nasljednika (religiondigital.org; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.