Gotovo jedan od sedam glasova na Sinodi o sinodalnosti je ženski glas

Do sada su samo muškarci imali pravo glasa na Biskupskim sinodama. To će se prvi put u povijesti Crkve promijeniti na predstojećoj svjetskoj Sinodi na temu sinodalnosti. Od 380 sudionika 56 će biti žene.

U svjetskoj raspravi u Vatikanu o većem sudjelovanju u Katoličkoj crkvi, gotovo svaki sedmi član s pravom glasa bit će žena. To proizlazi iz popisa sudionika objavljenog u petak 7. srpnja u Vatikanu. Uključuje oko 378 imena za listopadsku svjetsku Sinodsku skupštinu, uključujući 56 žena. Na drugoj skupštini u listopadu 2024. članovi Sinode mogu donositi odluke dvotrećinskom većinom, koje će zatim biti dostavljene Papi na odluku.

To je prvi put u povijesti Katoličke crkve da žene imaju pravo glasa na Biskupskoj sinodi. Papino redovno savjetodavno tijelo do sada su činili isključivo muškarci, uglavnom biskupi i nekoliko visokih predstavnika muških redovničkih zajednica. Unatoč novosti, to je i dalje Biskupska sinoda, istaknuo je u petak 7. srpnja novinarima glavni tajnik Sinode kardinal Mario Grech.

39 od 70 članova ne-biskupa su žene
Među ženama s pravom glasa je i dotajnica Sinode, francuska redovnica Nathalie Becquart. Prisutna je i Helena Jeppesen-Spuhler iz švicarske humanitarne organizacije Fastenaktion. Ona je u skupini od 70 redovnika, svećenika i laika koji nisu biskupi. Papa Franjo izabrao je ove članove na temelju prijedloga s različitih kontinenata.

Više od polovice, odnosno 39 od 70 članova ne-biskupa su žene. Među njima 11 pripada nekoj od redovničkih zajednica. U skupini su i dvije profesorice teologije Giuseppina de Simone iz Italije i Renee Köhler-Ryan iz Australije.

Osim toga, papa Franjo izravno je imenovao birače. Među ovih 40 osoba 6 je žena, kao što su sestra Maria de Fatima Vieira Diniz iz Venezuele i španjolska profesorica teologije Cristina Inoges Sanz (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.