Kardinal Grech: Ne treba li i biskupima posebna formacija?

Kardinal Mario Grech izrazio je svoje iznenađenje što se riječ formacija ili izobrazba pojavljuje 55 puta u Sažetom izvješću Sinode, ali se nikada ne odnosi na biskupe. „Nije li to čudno?“, upitao je glavni tajnik Biskupske sinode tijekom predavanja na Sveučilištu Notre Dame u Indiani (SAD), prenosi novinski portal Svete Stolice Vatican News. Potrebna je i odgovarajuća formacija za biskupe, rekao je Grech, koji je od 2020. glavni tajnik Biskupske sinode.

Dogmatska konstitucija o Crkvi „Lumen gentium“ (1964.) Drugoga vatikanskog koncila i drugi recentniji dokumenti Crkve opetovano govore o potrebi odgovarajuće formacije svakog biskupa, naglašava kardinal. Osobito svećenici i biskupi, koji su pozvani na odgovornost, moraju biti „sposobni stupiti u relacije s drugima“. Oni stoga „ne bi trebali biti arogantni ili svadljivi“, već bi radije trebali biti „prijateljski raspoloženi“ i „iskreni u riječima i srcu“ te se pokazati kao „diskretni, velikodušni i otvoreni za jasne i bratske odnose i sposobni činiti isto u promicanju drugih“, rekao je Grech. To je dio sinodalnosti u Crkvi koji svi moraju razumjeti i usvojiti. Malteški kardinal komentirao je ovo u sinodalnoj Crkvi u sklopu studijskog seminara za američke biskupe. (katholisch.de; vatican news; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.