Objavljena knjiga Tomáša Halíka ‘Popodne kršćanstva’

Kršćanska sadašnjost objavila je knjigu Tomáša Halíka „Popodne kršćanstva. Hrabrost za promjenu“. Djelo je s njemačkog preveo fra Miro Jelečević.

Tomáš Halík jedan je od najznačajnijih religijskih autora našeg vremena. U knjizi „Popodne kršćanstva“ analizira trenutačno krizno stanje kršćanstva i kršćanskih Crkava pozivajući na suprotstavljanje egocentrizmu, kolektivnom narcizmu, klerikalizmu, izolacionizmu i provincijalizmu u društvu.

Njegov zaključak, te ujedno premisa od koje valja krenuti, glasi: kršćanstvo je zapalo u paralizirajuću „podnevnu pospanost“ i to mu priječi da bude bitna i oblikovna snaga u društvu.

No Halík ipak vidi svjetlo nade u teškim vremenima i vjeruje da obitelj čovječanstva može ići prema civitas oecumenica – kulturi komunikacije i uvažavanja – u čemu kršćanstvo ima važnu ulogu. Upućuje na mogućnost ulaska u novo „popodnevno“ razdoblje povijesti kršćanstva. Riječ je o zrelom kršćanstvu koje bi napokon ispunilo svoje određenje u svijetu, poticalo i promicalo živu i osjetljivu duhovnost, započelo treće prosvjetiteljstvo i stvarno postalo zajednica i zajedništvo puta s današnjim ljudima; zajednica koja zna slušati i uči razumijevati.

Tomáš Halík, rođen 1948. u Pragu, katolički je svećenik, sociolog i filozof. Pod utjecajem Chestertona i Grahama Greena obratio se na katoličku vjeru kada je imao 18 godina. Studirao je i doktorirao na Karlovom sveučilištu u Pragu 1972. godine. Zbog svojega govora o istini, koji je održao pri obrani doktorata, dolazi u sukob s komunističkim vlastima u Čehoslovačkoj i biva mu zabranjeno akademsko djelovanje. Premda izopćen, priznat je i cijenjen u intelektualnim krugovima te tijekom osamdesetih godina pokreće brojne inicijative iz područja vjerske, društvene i kulturne slobode. Autor je brojnih knjiga prevedenih na svjetske jezike te dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Bio je predavač na Ljetnoj školi teologije u Dubrovniku 2021. godine. U izdanju Kršćanske sadašnjosti objavljena je njegova knjiga „Želim da postojiš. O Bogu ljubavi“ (2022.) (ika; kta; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.