Hans Zollner o Francuskoj BK: priopćite imena optuženih biskupa

Najnovija otkrića zlostavljanja u Crkvi u Francuskoj izazvala su valove šokova: jedanaestorica biskupa su bili ili se nalaze pod istragom u vezi sa seksualnim zlostavljanjem. Vatikanski stručnjak za zaštitu maloljetnika p. Hans Zollner poziva na transparentnost.

Nakon najnovijih otkrića zlostavljanja u Crkvi u Francuskoj, vatikanski stručnjak za zaštitu maloljetnih osoba Hans Zollner zalaže se za objavu imena jedanaestorice biskupa koji su trenutno ili su ranije bili pod istragom. “Francuska bi biskupska konferencija trebala objaviti imena ako je to zakonski moguće”, rekao je u utorak 8. studenoga za francuski list La Croix isusovac i voditelj Instituta za antropologiju Papinskog sveučilišta Gregoriana. U suprotnom postoji opasnost da svi biskupi budu stavljeni pod opću sumnju. “Uvijek moramo priznati i govoriti istinu, i to s potrebnom jasnoćom”.

U ponedjeljak je Francuska biskupska konferencija objavila da su jedanaestorica umirovljenih ili još uvijek aktivnih francuskih biskupa bili ili su još uvijek pod istragama državnih ili crkvenih vlasti. Razlog je sumnja na seksualno zlostavljanje ili njegovo prikrivanje. Istodobno je objavljeno da se kardinal Jean-Pierre Ricard, bivši nadbiskup Bordeauxa, prije 35 godina sam prijavio Biskupskoj konferenciji zbog “prijekora vrijednog ponašanja” prema 14-godišnjakinji. Tek prije nekoliko tjedana doznalo se da je bivši biskup Creteila Michel Santier prije više od godinu dana već bio kažnjen od Vatikana zbog zlouporabe ovlasti u seksualne svrhe.

Zollner je naglasio da su otkrića “rasvijetlila sveobuhvatni neuspjeh institucije tijekom desetljeća”: “No, paradoksalno, ovaj korak također vidim kao veliki korak naprijed koji su francuski biskupi poduzeli, pa i ako dolazi vrlo kasno.” Crkva još nije shvatila kako komunikacija funkcionira u današnjem svijetu. Morate shvatiti da prije ili kasnije skandali uvijek izađu van. “Dakle, moramo biti transparentni i pošteni, poštujući građansko pravo”, rekao je Zollner. Transparentnost je također potrebna u pogledu kanonskih sankcija. – Meni je samorazumljivo da se odluke moraju objaviti – rekao je isusovac. 

Zollner također pretpostavlja da će doći do promjena u procesu odabira i i imenovanja biskupa. Na taj način bi se eventualno u razgovore mogli uključiti i ljudi koji nisu dio crkvenog konteksta, a koji su također poznavali kandidata za biskupa u drugim kontekstima ili su s njim surađivali (la-croix.com; kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.