Hans Zollner: Svećenička formacija bez žena je krajnje štetna

Voditelj Instituta za antropologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu isusovac Hans Zollner govorio je u srijedu 2. studenoga na seminaru „Ukradeni životi“ o važnosti uključenosti žena u formaciju bogoslova te o zaštiti djece, izvještava katolički britanski časopis The Tablet.

Isusovac Hans Zollner kritizirao je isključivanje žena iz formacije, odgoja i obrazovanja svećenika. Tradicionalna tridentska, isključivo muška, formacija bogoslova ima „krajnje štetne posljedice“ i mora se promijeniti, rekao je Zollner. Poručio je da žene trebaju imati veću ulogu u svećeničkom odgoju i obrazovanju.

U skladu s tim, žene bi trebale biti uključene u svećeničku formaciju, odgoj i obrazovanje kao savjetnice, učiteljice i odgajateljice. To je potrebno kako bi klerici dobili zreliju i realniju sliku o ženama. Bogoslovima i redovnicima nedostaje prilika „zbiljski smislene interakcije sa ženama“. Voditelj Instituta za antropologiju je naglasio da formacija u bogosloviji mora pomoći u razvoju moralne, međuljudske i seksualne zrelosti kroz normalne odnose s obiteljima, ženama i djecom.

Zollner također je kritizirao trenutni nedostatak razmjene dokazanih preventivnih praksi između biskupskih konferencija. „Nevjerojatno je da zapravo nemamo nikakav prijenos iskustava i znanja“, požalio se. „To je doista tragično jer sam vidio kako biskupske konferencije i redovnici u nekim europskim zemljama ponavljaju iste pogreške učinjene u susjednim zemljama.“ Nedavna izvješća o zlostavljanju iz Europe pokazala su da seksualno zlostavljanje i zataškavanje nisu izolirani slučajevi. Izazov je riješiti problem zlostavljanja na sustavnoj razini.

Hans Zollner izrazio je žaljenje zbog činjenice da radionice na temu zaštite uglavnom pohađaju samo žene. Čini se da muškarci, ne samo da su u velikoj većini odgovorni za veliki kaos i rane, već i bježe od suočavanja s tom realnošću, primijetio je. No, danas u Crkvi postoji svijest o problemu zlostavljanja koje prije deset godina nije bilo. Istodobno, Zollner je naglasio da ta svijest i otvorenost koja ide uz nju nisu svugdje jednake. „Među svećenstvom, unutarcrkvenom hijerarhijom, ali i među mnogim ljudima u crkvenim klupama, još uvijek postoji otpor prema priznavanju ovih gnusnih zločina“, rekao je voditelj Instituta za antropologiju. Mnogi su izbjegavali slušati priče preživjelih, kazao je Zollner, a prenosi The Tablet.

Isusovac Hans Zollner dolazi iz Regensburga. Vodi „Institut za antropologiju – interdisciplinarne studije o ljudskom dostojanstvu i skrbi za ranjive osobe“ (IADC) na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, koji je 2021. godine nastao iz prethodnog Centra za zaštitu maloljetnika (CCP). Zollner je također član Papinskog povjerenstva za zaštitu djece (thetablet.co.ukika; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.