Hollerich: Naprijed u sinodalnosti, ne klerikalizmu koji imobilizira Crkvu

Glavni izvjestitelj kardinal Hollerich otvorio je XII. opću kongregaciju Sinode, posvećenu četvrtom modulu radnog dokumenta Instrumentum laboris o temama autoriteta, služenja, razlučivanja, decentralizacije. Riječ je o delikatnim pitanjima, rekao je, koja se tiču rasta tradicije; pogrešno razlučivanje moglo bi ju prekinuti ili blokirati

Umorni smo i primičemo se kraju, ali to ne smije postati izgovor kako bismo se manje zauzimali u našem radu, kao da je posljednji tjedan škole – tim poticajem da se nastavi taj lijep, zanosan i zahtjevan rad koji traje već više od dva tjedna, kardinal Jean-Claude Hollerich, glavni izvjestitelj, otvorio je danas, 18. listopada, u Dvorani Pavla VI., dvanaestu opću kongregaciju Sinode o sinodalnosti. Danas su na programu rasprave o četvrtom modulu, modulu B3, posljednjem posvećenom razmatranju sadržaja dokumenta Instrumentum laboris, o temi „Sudjelovanje, zadaće odgovornosti i autoritet. Koji procesi, strukture i institucije u misionarskoj sinodalnoj Crkvi?“.

Autoritet, razlučivanje, dencentralizacija

Pet je tema na koje će se trebati osvrnuti manje skupine na različitim jezicima: obnova službe autoriteta, s pozornošću na klerikalizam koji može pogoditi i laike i koji sprječava Crkvu da ide naprijed; zatim zajedničko razlučivanje, kako bi se izgradio nepolarizirajući konsenzus koji istodobno poštuje autoritet; stvaranje sinodalnih struktura i institucija; izgradnja mreža među mjesnim Crkvama u svjetlu zdrave decentralizacije kojoj se Papa nada. Na kraju, potencijal same institucije Sinode, ocjenjujući eksperiment proširenja sudjelovanja na skupinu osoba koji nisu biskupi.

Rast tradicije

Sve su to delikatna pitanja – napomenuo je kardinal Hollerich – jer dotiču konkretan život Crkve, kao i dinamizam rasta tradicije; pogrješno razlučivanje moglo bi ju prekinuti ili blokirati. U oba bi ju slučaja to ubilo. S tim se pitanjima stoga valja suočiti preciznošću izražavanja i kategorija. Upravo je zbog toga kardinal istaknuo da se valja obratiti teolozima i kanonistima, kako bi pomogli u razlučivanju.

Vrijeme između dviju sinoda

Kardinal Hollerich je potom podsjetio da će ta sesija biti prvi korak u suočavanju s tim temama, a potom će se one sljedeće godine temeljitije razmotriti. U međuvremenu će biti godina – kako je rekao – tijekom koje ćemo se posvetiti prenošenju plodova našega rada Crkvama iz kojih dolazimo.

Što će se promijeniti?

Dobro znamo da će se ova sinoda ocjenjivati na temelju uočljivih promjena koje će proizići iz nje – primijetio je glavni izvjestitelj. To vrijedi za velike medije, osobito one udaljene od Crkve, koje zanimaju eventualne promjene na vrlo ograničenom broju tema, ali vrijedi i za naše suradnike, članove pastoralnih vijeća, osobe koje se angažiraju u župama. Svi se ti ljudi pitaju što će se za njih promijeniti, pitaju se kako je to moguće u Crkvi koja je još uvijek slabo sinodalna, u kojoj imaju osjećaj da njihovo mišljenje nije važno te da o svemu odlučuje nekolicina ili samo jedna osoba – napomenuo je kardinal. Te osobe – dodao je – posebno zanimaju male, ali primjetne promjene u pitanjima kojima ćemo se baviti u ovom modulu.

Klerikalizam i moć

Prva se tema odnosi na autoritet, ali ne kako bi se doveo u pitanje autoritet zaređenih službenika i pastira koji kao nasljednici apostolā imaju posebno poslanje u Crkvi – objasnio je kardinal Hollerich. Razmišljanje koje se želi potaknuti odnosi se na suodgovornost u poslanju Crkve, jer na mjestima gdje vlada klerikalizam postoji Crkva koja se ne miče, Crkva bez poslanja – istaknuo je te napomenuo – Klerikalizam može pogoditi kler, pa i laike kada neku odgovornost žele zadržati zauvijek; klerikalisti samo žele održati status quo, jer se samo tako učvršćuje njihova moć. Mission… impossible!

Konsenzus koji ne polarizira

Druga se tema odnosi na praksu zajedničkoga razlučivanja, odnosno ono što sudionici sinode od 4. listopada iskušavaju u svojem srcu, kroz metodu razgovora u Duhu. Kako se takav dinamizam može unijeti u procese odlučivanja u Crkvi? Kako možemo naučiti graditi konsenzus koji ne polarizira, i u isto vrijeme poštuje svojstvenu ulogu autoriteta, a da se on ne izolira od zajednice – upitao je kardinal te dodao – To je izazov.

Prostori za sudjelovanje i rast

Još je jedna tema stvaranje struktura i institucija koje traju u vremenu i koje ljudima pružaju priliku za sudjelovanje i rast. Neke već postoje – pastoralna vijeća, ali valja procijeniti stupanj stvarne sinodalnosti. Podsjetivši na novost kontinentalnih skupština, kardinal Hollerich je upitao što učimo iz tog iskustva i kakav je potencijal sredstva poput crkvene skupštine na kojoj nisu prisutni samo biskupi? Kako možemo izgraditi mreže među mjesnim Crkvama?

Potencijali Sinode

Posljednja tema potiče na razmišljanje o potencijalima same institucije Sinode kao mjesta na kojemu se na poseban način doživljava dinamičan odnos koji povezuje sinodalnost, biskupsku kolegijalnost i Petrov primat. Stoga je sve sudionike sinode potaknuo na konkretnost, preporučujući da se ne gube u detaljima, anegdotama i pojedinačnim slučajevima. Trebamo ostati usredotočeni na cilj, odnosno izraziti konvergencije, razilaženja, pitanja koja valja temeljito proučiti i prijedloge za napredak.

Spomen na migrante

Prije izlaganja glavnog relatora, glavni tajnik Sinode kardinal Mario Grech podsjetio je na trenutak molitve na koji je papa Franjo potaknuo u spomen na migrante i izbjeglice. Sudionici Sinode sudjelovat će na njemu sutra navečer kod spomenika Angel Awarness na Trgu svetoga Petra. Bit će to značajna molitva koju ćemo moći zajedno doživjeti – rekao je kardinal Grech. Upravo što se tiče migranata, kardinal je kazao da ga je Luca Casarini, posebni gost na Sinodi, predsjednik organizacije Mediterranea Saving Humans, koja se posvećuje spašavanju migranata na moru, jučer izvijestio da su iz Sredozemnoga mora spašena dva broda, s ukupno 116 osoba iz više afričkih zemalja. Bilo je mnogo ženā i djece, a najmlađe dijete ima samo dva mjeseca. Svi su spašeni – istaknuo je kardinal Grech (vatican news; kta; ika; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.