I u Italiji su sve glasniji i brojniji pozivi na istragu slučajeva zlostavljanja u Crkvi

Kardinal Bassetti smatra da je potrebno istražiti više od brojeva kada su u pitanju zlostavljanja. Biskupi žele reagirati, ali svojim tempom. Sa stajališta onih koji su pogođeni, međutim, to je presporo. “Istina će vas osloboditi” (usp. Iv 8,32)

Izvješće o zlostavljanjima u nadbiskupiji München dobilo je veliku pozornost i u talijanskom medijskom okruženju. U fokusu izvješća nije bila samo uloga Josepha Ratzingera, nego i počinitelji, slučajevi i pogođeni. Tjedan kasnije talijanski biskupi su se sastali u okviru Stalnog vijeća. Zlostavljanje je također jedan od važnih problema. Posebno prevencija. Međutim, pozivi na istragu i ponovnu procjenu sve su veći i u Italiji, nakon što je to učinjeno u Njemačkoj i Francuskoj.

U svojoj posljednjoj završnoj izjavi Stalnog vijeća, talijanski biskupi obećali su povećanu zaštitu za one koji su pogođeni zlostavljanjem. Generalni tajnik Stefano Russo – prema talijanskim novinarima po prvi put – nije isključio istragu o zlostavljanjima u Italiji. U ovom trenutku, međutim, mjere za zaštitu pogođenih su u prvom planu, kaže Russo.

U intervjuu za milanski Corriere della Sera tijekom vikenda, predsjedavajući Talijanske biskupske konferencije kardinal Gualtiero Bassetti zauzeo je jasniji stav. Crkva je razmišljala o “upuštanju u temeljitu i ozbiljnu istragu situacije u Italiji”, rekao je Bassetti, očito pažljivo vagajući svoje odgovore.

Pojačati preventivni rad i formaciju svećenika i laika

Osim brojeva, koji su temeljni za objektivan pogled na stvarnost, trebala bi postojati opsežnija sadržajna obrada. Cilj je osnažiti i unaprijediti preventivni rad i edukaciju svećenika i laika. U međuvremenu su prikupljene informacije iz centara za zaštitu maloljetnika koji su sada ustrojeni u svim biskupijama. “Krenulo se naprednim i nezaustavljivim putem”, rekao je kardinal.

Prema riječima nadbiskupa Perugie, u centrima za zaštitu maloljetnika nalazi se 56 žena i 47 muškaraca te 124 svećenika ili redovnika. Laici su stručnjaci s pravnom, psihološkom, medicinsko-psihijatrijskom, socijalnom i pedagoškom izobrazbom. Osim toga, u oko 40% biskupija postoje biskupijska i međubiskupijska savjetovališta. Trebalo bi biti i više.

Ne želimo ponavljati pogreške i propuste iz prošlosti i želimo činiti pravdu onima koji su pogođeni. “Ali pravda nije vladavina prava i ne bi bila usluga ranjenoj zajednici ili Crkvi ako djelujemo žurno samo da bismo dali brojke”, rekao je Bassetti. Prije nekoliko mjeseci, kardinal je na temelju statističkih projekcija upozorio na borbu protiv “kuge pedofilije”.

Ono što se zasigurno promijenilo posljednjih godina jest “rastuća svijest o ozbiljnosti zločina i grijeha”, nastavio je kardinal. Više je istraga i kanonskih procesa koje pokreću biskupi i redovnici, a oni koji su pogođeni susreću se sa zajednicom koja će vjerojatnije slušati i pomoći.

Gura li se u Italiji zlostavljanje pod tepih?

Istodobno, Bassetti ukazuje na “strukturalne, kulturne i crkvene razlike” u Italiji s obzirom na istrage o zlostavljanju koje se provode u Njemačkoj i Francuskoj. “Počevši od vrlo velikog broja biskupija”, rekao je kardinal. Italija i dalje ima oko 220 nadbiskupija i biskupija. Vatikan se godinama zalaže za značajno smanjenje, želeći gotovo prepoloviti broj biskupija. Međutim, zasad to sporo napreduje. Za usporedbu, Njemačka ima 27 biskupija, dok Francuska ima oko 100.

Sa stajališta udruga osoba pogođenih zlostavljanjem u Italiji, problem se i dalje prioritetno gura pod tepih. “Rete L’Abuso” smatra se najvećom mrežom pogođenih. Na stranici se nalazi popis svećenika – s fotografijama i imenima – koji su optuženi za zlostavljanje ili su osuđeni na sudu. Samo tu je popisano oko 160 imena, a podaci o slučajevima dodijeljeni su i biskupijama.

Sredinom veljače mreža želi uspostaviti koordinacijski centar zajedno s drugim udrugama za pogođene. Moto je “Protiv velike šutnje – #ItalyChurchToo” (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.