Informativni portal Katoličke crkve u Njemačkoj od sada i na engleskom jeziku

U povodu otvaranja Sinode o sinodalnosti, Informativni portal Katoličke crkve u Njemačkoj katholisch.de odgovara na međunarodni interes i od sada počinje izvještavati i na engleskom jeziku, napisao je u pismu čitateljima 4. listopada 2023. voditelj redakcije Björn Odendahl.

Posjećenost informativnog portala Katoličke crkve u Njemačkoj katholisch.de godinama raste u zemlji i inozemstvu. U siječnju 2023. ostvario je rekordni broj posjeta. Od SAD-a do Australije, u Španjolskoj ili Francuskoj, u Hrvatskoj i BiH te također u Vatikanu, ljudi su pomno promatrali Njemačku, kada su njemački biskupi, zajedno s krovnom organizacijom katoličkih laika, Središnjim odborom njemačkih katolika (ZdK), raspravljali o pitanjima poput celibata, ređenja žena ili crkvenom spolnom moralu te zajednički razvijali prijedloge za reformu.

„Sada je pred nama još veći crkveni događaj sa svjetskom Sinodom o temi sinodalnosti u Rimu: 375 biskupa i laika, žena i muškaraca iz svih krajeva svijeta okupljaju se da bi razgovarali o zajedništvu, sudjelovanju i poslanju – a time i o budućem obliku Katoličke crkve u cjelini. Ne sudaraju se samo različite pozicije i svjetovi, nego i jezici. Ovo smo iskoristili kao priliku da što većem broju zainteresiranih za Crkvu omogućimo pristup informacijama o Sinodi, ali i šire. Katholisch.de će od sada izvještavati i na engleskom jeziku“, piše voditelj redakcije Björn Odendahl.

Istaknuo je da na taj način žele „i na međunarodnom planu pridonijeti formiranju mišljenja o crkvenim, ali i političkim i društvenim temama. Ima dovoljno tema: od rasprave o potpomognutom samoubojstvu preko suočavanja sa skandalom zlostavljanja u Njemačkoj i ostatku (crkvenog) svijeta do rata u Ukrajini“.

Sadržaj katholisch.de prevodi se pomoću online usluge implementirane u uređivački sustav i temeljene na umjetnoj inteligenciji (AI). Ubuduće će većina svih aktualnih novinarskih sadržaja naše redakcije biti dostupna na engleskom jeziku. Vijesti su skupljene u poznatom okviru i dizajnu, ali na novoj mrežnoj stranici na adresi english.katholisch.de (katholisch.de; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.