Isusovac p. Mertes: Kardinal Woelki nije uspio, ‘on sebe vidi kao prosvijetljenog monarha’

Kölnski kardinal Rainer Maria Woelki ne daje ostavku “jer ne vidi svoj neuspjeh”, rekao je isusovac pater Klaus Mertes kritizirajući procesuiranje zlostavljanja u toj nadbiskupiji. S druge strane, gestu kardinala Marxa smatra izuzetnom.

Isusovac pater Klaus Mertes, koji je odlikovan njemačkim Saveznim križem za zasluge za doprinos u suočavanju sa slučajevima zlostavljanja, jasno kritizira kontroverznog nadbiskupa u Kölnu, Rainera Maria kardinala Woelkija. “Mislim da ne odstupa jer ne vidi svoj neuspjeh”, rekao je Mertes za Augsburger Allgemeine u subotu 7. kolovoza. “On sebe vidi kao prosvijetljenog monarha koji želi učiniti sve dobro i ispravno i to je učinio, osim nekoliko oprostivih grešaka”.

Woelki nije uspio riješiti slučajeve zlostavljanja i pomoći pogođenim osobama, rekao je 66-godišnjak. Još nije jasno hoće li to uvidjeti i dva apostolska vizitatora koje je Papa u lipnju poslao u Köln. Kad bi Papa Franjo ostavio Woelkija na dužnosti, povjerenje bi se nastavilo narušavati, uključujući i ono prema Vatikanu. “Tu se također radi o Meisnerovom sustavu, iz kojega dolazi Woelki, a koji je osobito blisko surađivao s Rimom”.

Mertes: Marxova gesta bila je izvanredna

Mertes, međutim, smatra izvanrednim to što je minhenski nadbiskup Reinhard kardinal Marx nedavno otišao u Garching an der Alz kako bi se ispričao zbog obračuna s nasilnikom, svećenikom Peterom H. koji je 20 godina bio raspoređen na službu u Garching an der Alz. Joseph Ratzinger, koji je kasnije postao Papa Benedikt XVI., kao nadbiskup u Münchenu i Freisingu, pristao je na svećenikov prelazak u svoju nadbiskupiju 1980. godine. Tadašnji zahtjev bio je da Peter H. treba obaviti terapiju.

Isusovac pater Mertes o Marxovoj isprici kaže da je time “Marx također uklonio zaštitni ogrtač kojim je prethodno bio zaogrnut Joseph Ratzinger, Papa Benedikt XVI., koji je sada u mirovini”. Ratzingerova slika o odlučnom suzbijanju zlostavljanja je uzdrmana. Mertes je nastavio: “Prihvaćam kardinala Marxa koji se iskreno ispričao Garchingu – i to ne samo taktički u očekivanju stručnog mišljenja koje je naručio i koje će biti objavljeno ove godine”. Na pitanje zašto kardinal nije odavno poduzeo ovaj korak, Mertes je odgovorio: “Zato što su odanosti i interesi moći duboko ukorijenjene, kao i narativ koji ih podržava u pozadini. Neuspjeh Ratzingerovog vodstva vodi sve do vrha univerzalne Crkve”.

Klaus Mertes, kao rektor isusovačke gimnazije Canisius-Kolleg u Berlinu, javno je 2010. objavio dosjee o slučajevima zlostavljanja i time pokrenuo val otkrivanja i suočavanja sa zlostavljanjima u Njemačkoj (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.